Aktuelno 33

29.04.2024.

10:30

MUP dovodi u red vozače: Za tri dana 15.000 prekršaja nepoštovanja brzine

Od 2. maja pojačana kontrola saobraćaja, najstrože kazne za prekršioce.

Izvor: Blic.rs

MUP dovodi u red vozače: Za tri dana 15.000 prekršaja nepoštovanja brzine
Shutterstock/wellphoto

Podeli:

Potpukovnik policije Dejan Stević izjavio je da se od 2. maja očekuje četvrta akcija MUP-a koja će trajati pet dana i tokom koje će se pojačano pratiti i najstrože kažnjavati svi prekršaji u saobraćaju.

On je u razgovoru za Blic podsetio da će pre toga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Saobraćajna policija će u tom periodu svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja - ručne radare, radare u sistemima video-nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije - tzv. presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Brzina je broj jedan ubica na putu

Prema rečima potpukovnika Dejana Stevića, 1. maja će policija neprekidno 24 časa meriti brzinu svim raspoloživim sredstvima. Nakon toga, kreće nova, centralna akcija MUP-a, tokom koje će se pratiti svi ostali prekršaji.

"Brzina je broj jedan ubica na putu. Pripadnici MUP-a su sa kompletnom materijalnom i ljudskom formacijom prethodna tri dana nastojali da utiču na smirivanje saobraćaja i merenje nepropisne brzine i procesuiranje svih vozača koji su prekršili propise. Za tri dana je kontrolisano preko 30.000 učesnika u saobraćaju i otkrili smo 15.000 nepropisnih brzina, dakle 5.000 nepropisnih brzina po jednom danu"; kaže potpukovnik Stević.

Ističe i da je 5.000 nepropisnih brzina po jednom danu jako veliki broj, ali da je siguran da bi on bio i veći da nije bilo ove kontrole.

"Ova akcija traje do 1. maja, a MUP se odlučio da od 2. do 7. maja sprovede centralnu akciju, četvrtu po redu, koja će biti usmerena na otkrivanje svih ostalih prekršaja, pored prekršaja nepropisne brzine", kaže potpukovnik Stević.

Od 2. maja poseban oprez za vozače

Analizom je utvrđeno da je u prethodne 3 godine, u ovom periodu od 25. aprila do 7. maja, na našim putevima život izgubilo čak 58 osoba, pa se MUP tako i odlučio da se akcija produži do 7. maja, kako bi što više života bilo spaseno.

Akcija kontrolisanja brzine, koja se u Srbiji i celoj sprovodi od 25. aprila do 1. maja pokazala je da po broju otkrivenih prekršaja Srbija prednjači, kaže Stević.

"Smatramo da smo uspeli ovim našim akcijama da sačuvamo neke živote. U prethodne četiri godine, u periodu od 1. do 25. aprila stradalo nam je od 30 do 33 čoveka. Ove godine ta cifra je manja za 13", kaže Stević.

Kako je najavio gostujući u "Jutro na Blic", nakon "Roadpol" akcije, koja traje do 1. maja, sledi centralna akcija koja će, osim brzine, detektovati i ostale prekršaje.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

23 h

Podeli: