Građane ne treba da brine inflacija

Iako se građani svakodnevno suočavaju sa sve višim cenama, u Narodnoj banci tvrde da će kada je inflacija u pitanju sve biti kao što je planirano.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2010.

15:44

Default images

Inflacija u Srbiji je sada na nivou od pet odsto, a viceguverner NBS Bojan Marković kaže da se početkom trećeg tromesečja očekuje vraćanje inflacije u planirani okvir.

U Narodnoj banci tvrde da će inflacija biti u projektovanim okvirima, ali najverovatnije na gornjoj granici, oko osam odsto. Tome je doprinelo i povećanje cena koje kontroliše država.

Prema Markovićevim rečima, glavni pokretač inflacije biće cene poljoprivrednih proizvoda i rast cena uvoznih proizvoda zbog slabljenja dinara.

On je naveo da se u trećem kvartalu očekuje rast cena od 0,5 odsto i dodao da se očekuje da će sredinom 2011. godine inflacija biti najviša i oko gornje granice cilja, a zatim se postepeno vraćati ka cilju od 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Viceguverner je naglasio da će se cene pod kontrolom države kretati nešto iznad planiranog okvira, koji za ovu godinu iznosi devet plus minus dva odsto. Centralna banka procenjuje da će rast regulisanih cena u ovoj godini biti 11,5 odsto.

Monetarna politika bi trebalo da utiče na sprečavanje prenosnog efekta rasta cena poljoprivrednih proizvoda na ostale cene i inflatorna očekivanja, kazao je Marković i dodao da je to jedan od razloga povećanja referentne kamate sa osam na 8,5 odsto.

"Izvršni odbor Narodne banke Srbije ne isključuje mogućnost daljeg povećanja referentne kamatne stope ukoliko dođe do jačanja inflatornih pritisaka", kazao je viceguverner NBS Bojan Marković.

I u Zavodu za statistiku veruju da će inflacija biti u okvirima projektovane, a to što građani već sada misle da je u prodavnicama i na pijaci sve mnogo skuplje objašnjavaju lošim pamćenjem i pogrešnom metodologijom.

"Ako građanin uđe u prodavnicu, on na dva načina greši, ako je reč o sagledavanju objektivne inflacije. Jedan je taj zato što ima uzorak proizvoda koji je mnogo manji od one korpe kojom se meri inflacija, a drugi je taj što građanin često nije objektivan u odnosu na ono što vidi. On kad izađe iz prodavnice ne pamti cene koje je video nego ima impresiju većih cena", kaže Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: