Ništa od uvođenja vinjeta u Srbiji

U preduzeću ”Putevi Srbije” navode da ne razmišljaju o promeni načina naplate putarine i dodaju da bi taj novi sistem bio neprimenjiv i neisplativ.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2010.

23:23

Default images

U pojedinim evropskih zemljama vozači plaćaju korišćenje autoputeva pomoću vinjeta, bez zaustavljanja vozila na naplatnim rampama.

Te nalepnice važe za neograničen broj vožnji u određenom periodu - tri, nedelju, mesec, godinu dana. Naravno, za vozače, koji često saobraćaju autoputevima to je i najisplativija varijanta.

U Srbiji je bilo inicijativa da se uvede takav sistem naplate, pa čak i obećanja da će se to desiti ove godine. Ali, u preduzeću “Putevi Srbije” ne razmišljaju o promeni sistema i tvrde da su vinjete neisplative. "Tri decenije ulagalo se u infrastrukturu za naplatu putarine i prelazak na drugačiji sistem ne bi bio isplativ. Da bi se vinjete isplatile potrebna je dobra izgrađena mreža autoputeva i novac bi trebalo da se ubira na što je moguće duži period", kaže Milenko Caković, direktor Sektora naplate u “Putevima Srbije”.

Ali, naplata putarine putem vinjeta bi lokalno stanovništvo, koje živi dalje od zahvata autoputa i koristi ga periodično i strane učesnike u saobraćaju, koji su u tranzitu, dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na vozače, koji autoput koriste svakodnevno.

U “Putevima” smatraju da je najpravedniji sistem direktna naplata putarine prema pređenom kilometru, koji kao i kod nas imaju Italija, Francuska, Španija, inače zemlje sa odličnom mrežom autoputeva i visokim intenzitetom saobraćaja.

Praksa iz zemalja koje imaju vinjete pokazuje da je kontrola upotrebe teška. Primera radi, Slovenija je zabeležila najmanji tranzit vozila kroz zemlju. Zbog uvođenja vinjeta ova država gubi oko 40 miliona evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: