Berluskoni "tera" Fijat iz Srbije

Italijanska vlada oštro se protivi odluci Fijata da novi model proizvodi u Srbiji umesto u Italiji, slažu se ministri i premijer Silvio Berluksoni.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.07.2010.

14:51

Default images

Vlada je upozorila Fijat da ne deluje "unilateralno", nakon što je najava kompanije da će proizvodnju novog modela premestiti u Srbiju izazvala veliko uzbudjenje u javnosti.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni kaže da bi voleo da kompanije ne prave izbore na uštrb italijanskih radnika, reagujući na najavu Fijata da će proizvodnju dva modela izmestiti u Kragujevac.

"U slobodnoj ekonomiji i u slobodnoj državi jedna industrijska grupa je slobodna da lokalizuje svoju proizvodnju gde je to za nju najzgodnije", rekao je Berluskoni i dodao da se, ipak nada „da se to neće raditi na uštrb proizvodnje u Italiji i italijanskih radnika". Predsednik Fijata Serđo Markjone je prethodno najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela "fijat ideja" i "lanča muza" prebaciti u Srbiju. Markione je objasnio da bi primena plana za oživljavanje proizvodnje u Italiji trajala duže zbog tenzija sa sindikatima.

Italijanski ministri ocenjuju da "to liči na letnju doskočicu ili prisilu", ali se najavljuje vrlo čvrst otpor Fijatovoj ideji da se ta mogućnost konkretizuje.

Vlada će se usprotiviti odluci Fijata da premesti proizvodnju novog modela automobila iz fabrike Mirafjori u Srbiju, kaže ministar za evropska pitanja Andrea Ronki. Pored toga, i italijanski ministar rada Mauricio Sakoni je zatražio od rukovodstva Fijata i sindikata zaposlenih da se ponovo sastanu povodom plana kompanije za izmeštanje dela proizvodnje iz Italije.

Sakoni kaže da je Markione rekao da je spreman da investira u italijanske pogone i poveća njihov kapacitet do tog stepena, na kojem je imao normalne, nekonfliktne industrijske odnose, bez žestokih štrajkova i obustava rada pojedinačnih radnika. Ta pitanja bi trebalo vratiti za pregovarački sto kako bi se podstakle investicije, a ne da se koriste kao alibi za donošenje drugačijeg izbora".

Italijanski ministar pravde Roberto Kalderoli okarakterisao je prenošenje proizvodnje L-O u Srbiju kao "sramno". "Ne možete sesti za sto, jesti zahvaljujući vladinim podsticajima za kupovinu automobila i državnoj pomoći i zatim otići ne plativši račun", kazao je Kalderoli.
Najveći italijanski sindikat CGIL (Generalna italijanska konfederacija rada) je odluku Fijata da proizvodi L-O u Srbiji ocenio kao deo strategije te kompanije da primora italijanske radnike da prihvate svaki uslov koji im se postavi. Fijat je postigao sporazum s radnicima u fabrici u Pomiljanu kod Napulja o produžavanju radnog vremena i povećanju produktivnosti, u zamenu za investiranje 700 miliona evra u proizvodnju marke "panda" u tom pogonu, ali se tome usprotivio sindikar FIOM, tvrdeći da je taj sporazum neustavan jer narušava prava radnika na štrajk.

Najveći proizvodjač automobila u Italiji je na kraju odlučio da ovog meseca nastavi s tim programom, nakon što su se ostali sindikati s njim složili, uprkos razočaranju što je samo 62 odsto radnika u Pomiljanu prilikom glasanja podržalo taj program.

FIOM je danas naložio održavanje dvočasovnog štrajka svojih članova u italijanskim fabrikama Fijata u znak protesta zbog nedavnog otpuštanja petorice radnika u različitim fabrikama, što su sindikati takodje ocenili kao vid zastraživanja.

Ljubić: Investicija Fijata nije ugrožena

Investicija Fijata u Srbiju neće biti ugrožena zbog protivljenja italijanskih ministara da se proizvodnja dva nova modela automobila premesti iz Italije u fabriku u Kragujevcu, kažu u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Savetnik u tom ministartvu Aleksadnar Ljubić je kazao da izgradnja fabrike i tehnologija koja će biti primenjena ne zavisi od vrste modela koji će se praviti u pogonima u Srbiji.

"Nemamo nameru da se mešamo niti da komentarišemo izjave italijanskih ministara, niti da komentarišemo modele jer se Vlada Srbije ne bavi prizvodnjom automobila", kazao je Ljubić, koji je i predsednik Upravnog odbora Grupe Zastava vozila.

Zajedničko preduzeće Fijata i Vlade Srbije trenutno u Kragujevcu pravi jednu od najmodernijih fabrika automobila u ovom delu Evrope, a odluku koji će se model pravti prepuštamo partnernima iz Fijata, rekao je on.

U Kragujevcu se čude reakciji Italijana

Samostalni sindikat fabrike automobila u Kragujevcu izrazio je čuđenje zbog burne reakcije u italijanskoj javnosti oko najave proizvodnje novih modela Fijatovih vozila u Srbiji. Predsednik sindikata krasgujevačke fabrike Zoran Mihajlović kaže da "ne razume toliko iznenađenje u Italiji kada se već dve i po godine najavljuje pоčetak proizvodnje novih Fijatovih vozila u Kragujevcu".

Mihajlović je rekao da je vest o proizvodnji Fijatovih autombila u Kragujevcu bila očekivana, ali i da se realizacija tog posla očekuje kroz konkretne poteze.

"Hale su prazne, mi još nismo videli novu opremu za nove modele, pa tek kada se to dogodi bićemo uvereni u namere Fijatovih menadžera o proizvodnji novih modela i zapošljavanju radnika", rekao je Mihajlović.

On je podsetio da je informacija o proizvodnji novih modela u Kragujevcu do sada već tri puta menjana.

Prema rečima Mihajlovića, odluka da se proizvodnja novih modela realizuje u Srbiji je verovatno pokušaj Fijata da "disciplinuje radnike u Italiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: