Cvetković: Ukidamo mere, kraj krize

Vlada Srbije će do kraja godine postepeno ukidati antikrizne mere jer svi pokazatelji govore da će se nastaviti privredni rast, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 09.07.2010.

11:30

Default images

Cvetković je okruglom stolu sa predstavnicima Saveta stranih investitora kazao da nema osnova da u Srbiji dođe do još jednog talasa krize.

Premijer je ukazao da će Srbiji biti potrebne dve do tri godine da se vrati na stope rasta od pet do šest odsto, koliko je beležila u periodu pre krize. On očekuje da će do kraja godine rast BDP biti od 1,5 do 2 odsto.

Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu ove godine rast bruto domaćeg proizvoda bio je ispod očekivanog, na nivou od 0,6 do 0,7 odsto, ali su se sada ekonomski pokazatelji poboljšali, tvrdi Cvetković.

"To daje osnovu očekivanjima da bi mogla da se ostvari stopa rasta BDP-a od dva odsto u 2010. godini", kazao je premijer, ali je podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procenu stope rasta BDP-a Srbije sa dva na 1,5 odsto.

"Oporavak neće biti tako brz kao što je bio pad i zbog toga su potrebana ulaganja postojećih i novih investitora, kojima će se otvarati nova radna mesta", kazao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Prema njegovim rečima, Srbija je početkom ove godine pošla pozitivnim stopama rasta, ali one još uvek nisu dovoljne da se poprave posledice krize nastale u 2009. godini. Pozitivno je što izvoz beleži visok rast, uz umereni rast uvoza, tako da se pokrivenošt uvoza izvozom povećala na 65 odsto, rekao je premijer.

Cvetković: Malo je verovatno da će PDV biti povećan

Premijer Srbije kaže i da je mala verovatnoća da će oporezivanje tražnje, odnosno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), biti sprovedeno u neposrednoj budućnosti.
"U momentu kada smo još uvek taoci deficita na strani tražnje, dalje oporezivanje te tražnje moglo bi ponovo da izazove vraćanje u situaciju krize, odnosno da ima efekte na privredu", rekao je Cvetković.

On je naveo da zbog toga "nije mnogo verovatno" da će povećanje PDV-a "biti neposredno primenjeno", ali da se o tome vrlo ozbiljno razmišlja i da će po svoj prilici biti deo dugoročne ekonomske strategije razvoja zemlje.

Upitan o kontradiktornim izjava nekih ministara o tome da li će biti povećan porez na dodatnu vrednost (PDV), Cvetković je odgovorio da te "kontroverze više postoje u javnosti, nego što su stvarne". On je objasnio da reforme o kojima govorimo tek treba da se prodiskujutuju i neće stupiti na snagu možda ni u narednim godinama. Premijer Srbije je najavio da će Vlada Srbije napraviti novu strategiju koja će se bazirati na novim investicijama i rastu izvoza, jer se pokazalo da je stari model ekonomskog rasta na osnovu velike domaće tražnje neodrživ. Strategija, koja bi trebalo da se sprovodi posle 2010, do 2020. godine, trebalo da bude usvojena u septembru.

Kako je objasnio, ta strategija će uvažavati principe strategije Evropske unije "Evropa 2020", koja predviđa u kom pravcu razvoja će se kretati EU, ali će domaća strategija imati i svoje specifičnosti, jer će uvazavati našu realnost.

Fokus rada vlade u postkriznom periodu biti kreiranje novih radnih mesta i rast standarda stanovništva. "Prioritet će biti investicije i stvaranje novih radnih mesta, jer je nezaposlenost koja trenutno iznosi 19,2 odsto, najveći problem Srbije", rekao je premijer Cvetković.

Cvetković je kazao da će dok ne bude došlo da većih investicija i rasta zaposlenosti Vlada Srbije voditi odgovornu socijalnu politiku i pomagati najsiromašnijim slojevima stanovništva, ali tako da se ne naruši makrekonmska stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: