Tadić predlaže Šoškića za guvernera

Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je Skupštini da izabere Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.07.2010.

18:01

Default images

Šoškić koji je predsednik Saveta NBS rekao je da je prihvatio kandidaturu za guvernera centralne banke.

Dosadašnji guverner NBS Radovan Jelašić podneo je ostavku 23. marta iz, kako je naveo, ličnih razloga.

Predlog vladajuće koalicije da Šoškić bude novi guverner NBS 12. aprila je obelodanio premijer Mirko Cvetković, nakon što je Radovan Jelašić 23. marta podneo neopozivu ostavku na to mesto iz ličnih razloga.

Sam Šoškić je od objavljivanja kandidature bio stalno u žiži domaćih medija i navodio je da, ukoliko on bude izabran na čelo NBS-a, to se neće odraziti na stabilnost kursa dinara, poručujući da će uspeti da odbrani nezavisnost te institucije. Prema njegovim rečima, Srbiji u ovom trenutku nikako ne odgovara uvodjenje fiksnog kursa i on će ostati plivajući, tako da će vrednost dinara i dalje zavisiti od ponude i tražnje na deviznom tržištu.

Šoškić je u maju rekao i da, ukoliko bude izabran za guvernera, ne treba očekivati nikakve promene u vodjenju monetarne politike, naglašavajući da osnovni cilj monetarne politike mora ostati isti, a to je stabilnost cena. "Verujem da ću uspeti da se odbranim od uticaja, inače se ne bih prihvatio ove funkcije", rekao je Šoškić.

Biografija Dejana Šoškića

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i ekspert za finansijska tržišta dr Dejan Šoškić diplomirao je 1989. godine, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

U godini kada je okonačao Ekonomski fakultet postao je nosilac nagrade Univerziteta u Beogradu za najboljeg diplomiranog studenta generacije 1989. U francuskom gradu Mecu, 1990. godine pohađao je Letnji univerzitet, 1994. godine je bio na poslediplomskom istraživanju na državnom univerzitetu Floride (SAD) i 1998. godine na Rod Ajlendu (SAD).

Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajacrske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista usavršavao se na Univerzietu Nebraska 2002. godine.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi. Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je tri puta u SAD.

Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU i član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije. Autor je jedne i koautor više knjiga iz svoje oblasti. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.

U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stockbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEPP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: