Sad bi Telekom mogao da tuži RATEL?

Iako nema komentara na cenu po kojoj će Telenor koristiti infrastrukturu Telekoma pretpostavlja se da je povoljna po norvešku kompaniju, a nepovoljna po srpsku.

Srbija

Izvor: Beta, Danas

Utorak, 08.06.2010.

00:06

Default images

Zbog toga bi moglo da se dogodi da se najveći operater u Srbiji žali sudu, a i predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović je nedavno rekao da očekuje tužbu Telekoma.

On je dodao da je i u okvirima Evropske unije praksa da se operateri koji misle da su oštećeni sude sa regulatornom agencijom.

Međutim, ono što bi moglo da predstavlja problem jeste nedostatak sudske prakse u ovoj oblasti u Srbiji, naveo je Radunović. On je pojasnio da sud može da zaustavi primenu odluke RATEL-a privremenom merom iz bojazni da pogrešno ne presudi. Tako nešto već se događalo, rekao nam je Radunović. Ukoliko bi Telekom tužio RATEL, a sud doneo privremenu meru, to bi ponovo zaustavilo Telenor u ispunjavanju obaveze iz licence za fiksnu telefoniju da počne sa radom u roku od godinu dana. Zbog toga, Telenor bi mogao da tuži državu i traži visoku odštetu.

S druge strane, argument više u korist srpskog operatera u eventualnoj tužbi mogla bi da bude činjenica da je svim članovima UO RATEL istekao mandat i da oni imaju legalitet da donose odluke, ali im je umanjen legitimitet zbog čega bi trebalo sačekati imenovanje novog UO.

Radunović je nedavno apelovao na Vladu da imenuje novi saziv UO pre usvajanja novog zakona o elektronskim komunikacijama jer bi u suprotnom moralo da se čeka na raspisivanje konkursa čime bi bilo izgubljeno još šest do osam meseci.

S druge strane, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić tvrdi suprotno i navodi da i po novom zakonu stari UO može da radi do imenovanja novog tako da mogu da donose sve potrebne odluke. Ona je podsetila da je Ministarstvo više puta pokušavalo da pokrene postupak izbora članova UO jer je potrebno da imaju pun legalitet i legitimitet.

Matić je istakla da usaglašavanje o određenim kadrovskim rešenjima dosta dugo traje. „Ovo nije jedinstven slučaj da se odugovlači i da vreme prolazi, a da se ne postavljaju ili članovi Upravnog odbora ili rukovodioci posebnih tela što dovodi do usporavanja različitih procesa“, zaključila je Matić.

Telekom: Poštovaćemo zakonske odluke

Telekom Srbija saopštio je da je dobio odluku Republičke agencija za telekomunikacije (Ratel) i navao da će poštovati zakonske odluke regulatora.

Najveći domaći operater je u saopštenju naveo da odluku Ratela neće komentarisati pre nego što o njoj obavesti svoje akcionare i pre nego što je pažljivo analiziraju korporativni organi.

Ta kompanija je saopštila da se zalaže za potpunu liberalizaciju tržišta telekomunikacija, na ekonomskim principima, sa istim pravima i šansama za sve učesnike na tržištu. "U tom smislu, primenićemo svaku konačnu i izvršnu odluku regulatora, poštujući u svemu zakon, procedure i konkurenciju", piše u saopstenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: