Slotovi i piloti “prodaju“ Jat

Glavne prednosti „Jat ervejza“ na koje računa budući strateški partner jesu perspektiva beogradskog aerodroma, slotovi, ali i kvalitet radnika, pre svega pilota

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Petak, 09.04.2010.

08:57

Default images

Za najozbiljnijeg interesenta za strateško partnerstvo i dalje važi „Turkiš erlajnz“, a namera Vlade je da osnuje potpuno novo preduzeće bez dugova koje bi zadržalo samo linije stare kompanije. Dugovi bi ostali na starom preduzeću i bili bi vraćani prodajom imovine.

Domaća avio-kompanija navodi da je trend rasta broja putnika „Jat ervejza“, koji je otpočeo u januaru i februaru ove godine, nastavljen i u martu. Jat je tako u ovom mesecu prevezao za pet odsto više putnika u odnosu na isti mesec 2009, saopštila je ova kompanija.

Kako navode, povećanje broja putnika ima skoro ka svim destinacijama, a najveći rast od 145 odsto zabeležen je na liniji za Brisel, s obzirom na to da srpski putnici taj grad sve više koriste za presedanje na putu do SAD ili iz te zemlje. Na letovima za Tel Aviv zabeleženo je povećanje broja putnika od 75 odsto, a za Amsterdam 45 odsto.

Što se beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ tiče, on beleži rast broja putnika iz dana u dan, o čemu svedoči i sve veći broj avio-kompanija koje počinju da lete iz Beograda. U žiži je i zbog ideje da za ovaj deo Evrope postane čvorište za interkontinentalni saobraćaj.

S druge strane, „Jatovi“ slotovi (pojednostavljeno rečeno, dozvoljeno vreme za sletanje i poletanje na velikim međunarodnim aerodromima) dodatno su interesantni potencijalnim partnerima.

„Jat ervejz“ u floti ima 12 aviona starih više od 20 godina (plus tri u zakupu), a u kompaniji je zaposleno 1.200 ljudi. Prošlu godinu je završio sa dugom od 25 miliona evra, dok akumulirani dug od devedesetih godina iznosi 146 miliona evra, a trenutno je u gubitku 26 miliona evra.

“Više putnika dokaz dobrog rada“

"Dobri rezultati u prvom tromesečju i povećanje broja putnika pokazuju da su bile opravdane mere koje smo preduzeli kako bismo konsolidovali stanje u nacionalnom avioprevozniku i unapredili poslovanje", kaže generalni direktor Jata Srđan Radovanović.

On je dodao da očekuje da će Jat u narednom periodu imati još više putnika i još bolje rezultate, jer se radi na podizanju kvaliteta postojećih usluga i uvođenju novih.

Radovanović je kao primer naveo besplatno zdravstveno osiguranje putnicima za zemlje Evropske unije ili besplatni taksi prevoz do i od beogradskog aerodroma, čije se uvođenje uskoro očekuje.

JAT među top 10 po tačnosti

Srpski avioprevoznik "Jat" je, sa 78,8 odsto letova koji su pošli na vreme, u januaru bio među prvih deset aviokompanija u Evropi po tačnosti, javila je italijanska agencija Ansa, pozivajući se na poverljivi izveštaj Asoicijacije evropskih aviokompanija (AEA), koji je "procureo" u javnost.

Prema tom izveštaju, najtačnija evropska aviokompanija je italijanska "Alitalia", sa 84,3 procenta blagovremenih poletanja, a slede "Austian erlajns" i skandinavski SAS sa 82,4 odsto, "Er Malta" sa 79, "Jat" sa 78,8, rumunski "Tarom" sa 78,1, britanski BMI sa 78, slovenačka "Adria ervejz" sa 77,9 i "Island er" sa 77,8 odsto polazaka na vreme.

Iza "Jata" su se našli i takvi avio-giganti kakvi su "Er Frans" i španska "Iberia" sa 74 odsto, "Sviser" sa 69 odsto i nemačka "Lufthanza" sa 67 procenata tačnih polazaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: