Vlada nastavlja da pomaže privredi

Vlada Srbije izdvojila je 36,5 mil. evra iz budžeta za podsticaje u vidu subvencionisanih kredita privredi, kao i građjanima za subvencije potrošačkih kredita.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.01.2010.

08:35

Default images

Tim novcem kroz bankarski sektor biće generisano oko 900 miliona evra bankarskih kredita, izjavio je ministar ekonomije Mladjan Dinkić.

Država će smanjiti subvencije na bankarske kamate za jedan odsto na kredite sa deviznom klauzulom, u odnosu na 2009. godinu, najavio je Dinkić, napominjući da će rok otplate tih zajmova biti godinu dana, osim za namensku industriju koja će imati dve godine da otplati kredit.

Na dinarske kredite privredi biće referentna kamata NBS minus 1,5 odsto što je trenutno osam odsto, a ako se stopa centralne banke bude dalje smanjivala, to će ti zajmovi biti povoljniji, rekao je Dinkić. Kada je reč o potrošačkim kreditima, oni će se davati za kupovinu novih "punta" zamenom staro za novo, kamione FAP-a iz Priboja i "Zastave - kamioni", domaćih traktora, gde će godišnja kamata biti 4,5 odsto godišnje kao i prošle godine, sa rokom otplate od pet do sedam godina, objasnio je Dinkić.

Vlada će obezbediti i novac za subvencionisanu stambenu izgradnju za još 2.000 stanova u 2010. godini (u 2009. stiglo 1.000 zahteva), za šta će država obezbediti oko 2,5 milijardi dinara, pri čemu kupac u prve tri godine i poslednjih pet u periodu otplate neće plaćati kamatu, već je plaća država, rekao je Dinkić.

Zahvaljujući podsticajima za kreditiranje privrede i kupovine domaće robe Srbija je, kako je naglasio Dinkić, imala manji privredni pad u 2009. godini nego druge zemlje.

Za brži ekonomski oporavak, kako je ocenio, potrebno je da se ubrza realizacija planiranih infrastrukturnih projekata, za koje je novac obezbedjen, kao i da se pojednostave procedure za poslovanje, pogotovo dobijanje gradjevinskih dozvola. Sa jednom kanadskom agencijom za osiguranje izvoznih poslova obezbedjen kredit za izgradnju visoke peći i podizanje proizvodnje u RTB Boru u iznosu od 130 miliona evra, sa ciljem da se toj srpskoj kompaniji podigne vrednost i proda po mnogo većoj ceni na tenderu.

Ministar ekonomije najavio je i da će Fabrika traktora IMT sa Novog Beograda biti preseljena u Barič, na mesto nekadašnjem hemijske industrije "Prva iskra", nagoveštavajući da bi u to beogradsko naselje mogla biti preseljena i fabrika IMR iz Rakovice.

Pošto nisu uspeli pregovori sa potencilanim strateškim partnerom iz Belorusije o zajedničkoj proizvodnji traktora, interes o zajedničkom ulasku u posao su pokazale dve firme iz Poljske i Turske, tako da postoji plan da se ta fabrika preseli u Barič, a lokacija na Novom Beogradu proda za stambenu izgradnju, objasnio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: