Za dobrovoljne penzije 535 mil. RSD

Ukupan doprinos korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova u trećem tromesečju ove godine iznosi 535,6 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.12.2009.

08:30

Default images

To je na nivou proseka uplata po kvartalima u prethodne dve godine, objavila je Narodna banka Srbije. Prosečan doprinos korisnika u trećem kvartalu iznosi 3.252 dinara, navedeno je u Izveštaju NBS o poslovanju doborovoljnih penzijskih fondova u trećem kvartalu 2009.

Od ukupno uplaćenih sredstava, na individualne uplate se odnosi 19 odsto, na uplate poslodavaca koji zaposlenima uplaćuju doprinose 38,9 odsto, a uplate preko penzijskih planova, sa učešćem od 42,1 odsto, čine najveći deo ukupnih uplata.

Povlačenja sredstava su se smanjila u odnosu na drugi kvartal, i to za 11,5 odsto. Ukupne isplate u trećem kvartalu iznose 103 miliona dinara. Najveći deo tog iznosa, tačnije 99,7 odsto, čine jednokratna povlačenja sredstava, dok su programirane isplate zastupljene u malom procentu.

Prosečan iznos jednokratne isplate u trećem kvartalu iznosi 62.183 dinara, i veći je za 18,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Na kraju trećeg kvartala čak 93 odsto korisnika ima pozitivnu stopu prinosa, a najveći broj izmedju pet i deset odsto.

Negativnu stopu prinosa ostvaruju svi članovi koji su tek počeli sa uplatama doprinosa zbog naknade prilikom uplate koja ulazi u obračun prinosa, čineći ga automatski negativnim. Sa protokom vremena, uz pozitivno poslovanje fondova, dolazi do pomeranja krive prinosa, navela je NBS.

Na kraju trećeg kvartala, u fazi aktivne akumulacije - faza članstva u kojoj se doprinosi uplaćuju u fond, nalazi se ukupno 164.025 korisnika, odnosno za 0,9 odsto više nego na kraju prethodnog kvartala.

Oni ukupno imaju 214.390 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima, što je povećanje od oko 1,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U toku trećeg kvartala, dobrovoljni penzijski fondovi su stekli 3.133 nova korisnika, dok je 1.652 korisnika povuklo sva sredstva sa individualnih računa, čime je prestalo njihovo članstvo.
Struktura korisnika i sredstava po polu nije se značajno promenila ni u ovom kvartalu. U većini su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa 61,3 odsto, ali i dalje u proseku imaju manje sredstava na svojim individualnim računima, pa je njihov udeo u ukupnim sredstvima 58,6 odsto.

Pokazalo se i u ovom kvartalu da žene redovnije od muškaraca uplaćuju doprinose, odnosno u većem procentu su aktivni korisnici. Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg kvartala, iznosi 43,3 godine, a najviše je korisnika starosti od 49 godina.

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova trenutno posluje devet društava za upravljanje, koji upravljaju imovinom 10 dobrovoljnih penzijskih fondova, četiri kastodi banke, 113 fizičkih lica i pet banaka posrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: