Ove nedelje detalji ruskog kredita

Pregovori o uslovima ruskog kredita od milijardu dolara Srbiji biće održani 29. i 30. oktobra u Moskvi, kaže pomoćnik srpskog ministra finansija Zoran Ćirović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2009.

18:22

Default images

Ćirović je rekao da Srbija ima dovoljno manevarskog prostora da predstojeće pregovore završi uspešno i dodao da će se voditi dve vrste pregovora, o delu kredita od 200 miliona dolara za popunjavanje budžetskog deficita i o 800 miliona za infrastrukturne projekte.

Ukoliko dve strane usaglase stavove svi detalji kreditnog aranžmana biće poznati 30. oktobra, rekao je Ćirović, koji je predsednik Radne grupe koja će u ime Srbije učestvovati u pregovorima.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne bude postignut konačan dogovor, biće zakazana druga ili treća runda, jer je, kako je istakao, "bolje duže pregovarati ako je to potrebno da se dobiju najbolji mogući uslovi".

"Bez obzira na jasnu političku volju i ekonomski interes, ne možemo biti dovedeni u poziciju da moramo prihvatiti uslove koji nam ne odgovaraju. Bitno je da dobijemo uslove koji su uporedivi sa drugim kreditima od međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih kreditora", kazao je Ćirović.

Prema njegovim rečima, Srbija očekuje da uslovi budu sličniji kreditnom ugovoru sa Kinom gde je fiksna kamata tri odsto, rok otplate 15 godina, uz poček od tri godine.

Ćirović je podsetio da je uslov Kine da poslove koje kreditira obavljaju kineske kompanije i naglasio da je ministar za infrastrukturu rekao da nikakvih uslovljavanja za korišćenje ruskog kredita neće biti.

"Ali, ako i bude uslova, mi smo spremni da prihvatimo rusku operativu. Jer ako žele da uposle svoje izvođače, Rusi će nam dati nisku kamatnu stopu, ako ne, onda će kamatna stopa biti znatno viša", rekao je pomoćnik ministra finansija Srbije Zoran Ćirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: