Srbija

Ponedeljak, 21.09.2009.

08:42

Vozovi kasne već 10 meseci u 2009.

Za prvih šest meseci, prema podacima Železnica Srbije, od ukupno 61 hiljade polazaka putničkih vozova ostvareno je 7.116 sati kašnjenja.

Izvor: FoNet

Default images

Tačnije, ili od januara do juna vozovi Srbije su čistom računicom kasnili 296 dana ili oko deset meseci.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović kaže da ova kašnjenja ne čude, jer se vozovi na mnogim deonicama kreću 60 kilometara po satu.

Zna se da vozovi u Srbiji i danas idu istom brzinom kao i u 19. veku, tačnije 1884. godine, kada je železnica prvi put otvorena na relaciji Beograd-Niš.

On dodaje da su pruge stare više od jednog veka i nikada nisu bile ozbiljno popravljane. Da bi pruge bile pouzdane i stabilne, potrebno je da se na svakih 25 godina zamenjuju šine, pragovi i drugi delovi gornjeg stroja, kao i podloga na mestima gde je loša.

A kako su Železnice Srbije nedavno dobile 500 miliona evra, kako kažu, ovaj novac biće upotrebljen za zamenu šina i vozne kompozicije. Kada se to jednom i dogodi, valjda nećemo više imati najsporije i najružnije vozove u Evropi, piše Blic nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

13 h

Podeli: