Raskinut Ugovor o prodaji Ikarbusa

Ugovor o prodaji akcija Ikarbusa ruskoj firmi Avtodental raskinut je zbog nepoštovanja obaveza iz tog dokumenta, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.09.2009.

08:16

Default images

U saopštenju se navodi da ruski Avdodental nije nakon isteka drugog, naknadnog roka ispunio obaveze iz socijalnog programa, dostavio bankarsku garanciju o dobro obavljenom poslovu, kao i da je raspolagao imovinom Ikarbusa suprotno odredbama Ugovora o privatizaciji.

U vanrednoj kontroli koja je obavljena 20. avgusta Agencija za privatizaciju utvrdila je da je poslednja zarada radnicima isplaćena za februar, odnosno da neto zarada nije isplaćena za period mart - jun 2009. godine.

"Ukupan projektovan dug na ime neisplaćenih neto zarada, kao i poreza i doprinosa za period decembar 2008. godine - jun 2009. godine iznosi 142.564.409 dinara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je račun Ikarbusa neprekidno u blokadi od 15. jula 2009. godine zbog duga od 765.782.168 dinara.

"Odredbama Zakona o privatizaciji, izmedju ostalog, predviđeno je da se Ugovor smatra raskinutim zbog neispunjenja, ako ni u naknadno ostavljenom roku za ispunjenje kupac ne dostavi dokumentaciju kojom potvrdjuje izvršenje obaveza", zaključuje se u saopštenju.

Zaposleni u Ikarbusu počeli su 1. jula štrajk zahtevajući isplatu četiri zarade i nastavak proizvodnje u fabrici autobusa, koja je obustavljena zbog manjka narudžbina, a generalni direktor Ikarbusa Srećko Nijemčević podneo je krajem jula ostavku pošto Avtodetal servis nije obezbedio poslove za tu beogradsku fabriku autobusa.

Štrajkački odbor Ikarbusa je Agenciji za privatizaciju Srbije sredinom avgusta ove godine uputio zahtev za raskid privatizacije.

Zaposleni zadovoljni raskidnom privatizacije

Zaposleni u "Ikarbusu" zadovoljni su raskidom ugovora o prodaji tog preduzeća ruskom "Avtodental Servisu" zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

Zaposleni su apelovali na Agenciju za privatizaciju da vodi računa o prodaji preduzeća u Srbiji odgovorajućim kupcima, da ih češće nenajavljeno kontroliše u ispunjavanju ugovornih obaveza i spreči preprodaju u druge svrhe.

"Takođe, upućujemo apel Vladi Srbije da preispituje odgovornost menadžmenta, sankcioniše nesavesne učesnike u privatizaciji, vodi računa o interesu privrede Republike Srbije i povećava standard radnika", navedeno je u saopštenju.

Agencija za privatizaciju saopštila je juče da je raskinut Ugovor o prodaji akcija "Ikarbusa", jer kupac "Avtodental Servis" iz Ruske Federacije nije ispunio ugovorne obaveze i posle isteka drugog naknadnog roka koji mu je odobren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: