Mrkonjić: Bez poskupljenja putarina

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić demantovao je danas da će putarina za domaća vozila poskupeti za 20 odsto.

Srbija

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Utorak, 03.02.2009.

12:35

Default images

„Do sada su domaća vozila plaćala osamdeset posto cene putarine koju su plaćala strana vozila. Sada će se taj iznos izjednačiti, znači pojeftiniće za strana vozila, a za domaća će cena ostati ista", rekao je on. Mrkonjić je rekao da je ta cena svuda u Evropi do sada bila izjednačena, a da se u Srbiji naplaćivalo drugačije.

Večernje novosti objavile su ranije danas da će prema nezvaničnim informacijama, putarine za vozila sa domaćim tablicama da poskupe za 20 odsto, a za strana vozila da pojeftine 25 odsto.

Trenutno domaći šleperi od Beograda do Niša plaćaju putarinu od 4.390 dinara, dok je za strane teške kamione ta naknada 77 evra, odnosno 7.170 dinara.

Visinu putarine određuje Vlada Srbije na predlog Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Ako bi se za sve kategorije stranih vozila cene putarina spustile na nivo koji trenutno važi za domaća, Putevi Srbije bi izgubili 40 miliona evra prihoda, navodi list.

Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić najavio je juče da će putarine za srpske i inostrane kamione u Srbiji biti izjednačene odlukom Vlade Srbije u četvrtak, 5. februara.

On je kazao da će cena za strane kamione biće spuštena na cenu za domaće kamione. Time je rešen spor oko dozvola za prolazak srpskih kamiona kroz Grčku, zbog kojeg je oko 150 srpskih prevoznika blokirano u toj zemlji od 31.januara.

Srbija je trebalo da 1. januara 2008. godine izjedanči putarine za sva domaća i strana vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: