Jat ogrezao u korupciji

Korupcija u Jatu ukorenjena je u svim segmentima, od prodaje karata, iznajmljivanja aviona, nabavki i tendera, a nastala šteta se procenjuje na 60 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.01.2009.

11:52

Default images

Po nalogu Saše Vlaisavljevića, doskorašnjeg generalnog direktora, a sada predsednika Upravnog odbora kompanije, pod lupom su svi ugovori stari deset godina unazad, a kako sam kaže, u raznim sumnjivim poslovima nacionalni avioprevoznik je u poslednjoj deceniji oštećen za više od 60 miliona evra.

„Sve je na stolu i o svemu što u kontroli nađemo, obavestićemo nadležne. U našoj kompaniji su nestajale garancije, potpisivani ugovori na štetu Jata, sprovođene nabavke po četvorostruko višim cenama od tržišnih... Dugo godina jačao je sistem u kojem plate nisu bile visoke za razne kategorije zaposlenih, ali su se na drugi način snalazili, pre svega, zahvaljujući provizijama. Kada završimo kontrolu, moja je namera da o svemu obavestim javnost”, rekao je Vlaisavljević.

Najsumljiviji su, kako dodaje, ugovori o iznajmljivanju aviona.

„Primera radi, MAT-u je Jat godinama iznajmljivao jedan ili dva aviona i dug te makedonske aviokompanije narastao je na gotovo deset miliona evra bez kamata, koje značajno povećavaju iznos”, precizira Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, Jat je imao i potraživanja koja su sada zastarela, a nikada nije dat nalog pravnoj službi da pokrene sudske sporove. Izvršna presuda o naplati duga kompanije ADC erlajns iz Nigerije postala je pravosnažna još pre osam godina, ali se ništa po tom pitanju nije uradilo. Turski Bošorus duguje Jatu više od 15 miliona dolara, a taj ugovor uopšte nije evidentiran u pravnoj službi.

Vlaisavljević kaže da Jat već tri meseca čeka da Vlada Srbije odobri pomoć toj aviokompaniji od 12,3 miliona evra, za koju će garantovati nekretninama u svetu, a koju Jat očekuje posle neuspešnog tendera za prodaju. „Njihova vrednost procenjena je na više od 20 miliona evra. Uslov da dobijemo pomoć bio je da menadžment obrazloži detaljno namere i dokaže Vladi da novac ne ide u ‘bunar bez dna’ nego da imamo ozbiljno pripremljen plan koji podrazumeva i značajno manje troškove poslovanja, kao i da nameravamo da smanjimo broj zaposlenih sa 1.800 na 1.100 do 1.200”, objašnjava predsednik UO Jata.

Kako dodaje, jedan deo pozajmice namenjen je za stimulativne otpremnine, a deo za hitno ulaganje u flotu.

„Naš je interes da stimulativne otpremnine budu što veće i na tome zajednički rade menadžment i sindikati. Jer, sa otpremninom od 250 evra po godini staža, procena je da se neće javiti dovoljan broj zaposlenih, pa bismo morali u drugoj fazi da proglasimo tehnološki višak”, kaže Vlaisavljević.

On je najavio i da Jat planira da se od februara strateški pozicionira u jednoj od susednih država, ali nije otkrivao detalje jer pregovori još traju.

Vlaisavljević je naveo i da je jedna od najvažnijih mera ka ozdravljenju nacionalne aviokompanije potpisivanje novog ugovora sa Jat tehnikom.

„Trogodišnji ugovor koji je istekao predviđao je da Jat plaća Tehnici 16 miliona dolara bez obzira šta se tamo i koliko uradi, bez obzira na rokove, bez penala i bez odgovornosti. Novi ugovor na kojem radimo biće po svetskim standardima i cenama”, rekao je Vlaisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: