Prihod Zastava oružja 23 miliona $

Prihod Zastava oružja u 2008. godini iznosi 23 miliona dolara, a sledeće bi trebalo da bude najmanje 30 miliona dolara, rekao je direktor fabrike Rade Gromović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2008.

12:59

Default images

Gromović je kazao da je prihod koji je Zastava oružje ostvarila najveći u poslednjih 17 godina, dok je plasman proizvoda te fabrike veći za 80 odsto u odnosu na prošlu godinu. On je napomenuo da bi ostvareni rezultat bio i bolji da "ugovor sa američkom fabrikom Remington nije na stend-baju".

Govoreći o planovima za narednu godinu, Gromović je rekao da je polovina od planiranih 30 miliona dolara prihoda već pokrivena ugovorima.

Prema njegovim rečima, fabrika je u ovoj godini investirala 1,8 miliona evra za kupovinu novih numeričkih mašina koje su, kako je rekao, omogućile postizanje ostvarenih rezultata.

Fabrika, dodao je, raspolaže repromaterijalom za proizvodnju u prvih pet meseci naredne godine. On je rekao da je 89 odsto planiranog prihoda fabrika ostvarila izvozom.

Najviše su se preko Ujedinjenih nacija izvozili proizvodi iz vojnog programa puškomitraljezi, teški mitraljezi, pištolji CZ, kao i nešto lovačkog i sportskog oružja.

Gromović je kazao da ne očekuje da će fabrika Zastava oružje biti privatizovana, a što se tiče tendera za snabdevanje međunarodnih snaga po ugovoru sa UN, veruje da će oni biti okončani do kraja godine.

Napomenuo je da u ovom trenutku ne raspolaže informacijama da li će država u narednom periodu oktupljivati puške M21 za potrebe Vojske Srbije.

Prvi čovek kragujevačke fabrike oružja priznaje da rezultati ne bi bili mogući bez pomoći države i pozdravlja odluku vlade o dodeljivanju povoljnih kredita velikim privrednim izvoznicima jer, kako je rekao, kroz taj vid finansiranja Zastava oružje računa na povećanje izvoza za 10 odsto u odnosu na ovu godinu.

U fabrici Zastava oružje zaposleno je 2.594 radnika prosečne starosti 48 godina, napomenuo je Gromović i dodao da se od države očekuje da preuzme brigu o invalidima rada kojih je oko 10 odsto ukupnog broja zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: