Referentna kamatna stopa 11,5 odsto

Narodna banka Srbije povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, na 11,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

11:24

Default images

Odluka je doneta na osnovu aktuelnih ekonomskih kretanja, a o razlozima za pooštravanje monetarne politke detaljnije će govoriti sutra na konferenciji za novinare guverner Radovan Jelašić, saopštila je Narodna banka Srbije.

Referentna kamatna stopa povećana je na redovnoj sednici Monetarnog odbora NBS i znači pojačanje restriktivnosti monetarne politike, kako bi se smanjili inflatorni pritisci i pritisci koji utiču na slabljenje dinara, izjavio je ekonomista Goran Nikolić.

Prema njegovim rečima, odluka NBS da poveća referentnu kamatnu stopu doneta je u trenutku kada bazna inflacija na međugodišnjem nivou iznosi oko sedam odsto i izvan je projektovanog okvira, dok je kurs dinara na najnižem nivou od početka godine.

NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije, a prethodna promena bila je 6. februara kada je kamata povećana takođe za 0,75 procentnih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: