Verano uplatio 360 mil. evra za RKB

Kompanija Verano, prvorangirana na aukciji za Robne kuće Beograd, uplatila je 360 miliona evra na račune stečajnog dužnika.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.12.2007.

14:51

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da je time okončana transakcija za Robne kuće i da je Verano na taj način i formalno i zvanično i suštinski postao vlasnik Robnih kuća Beograd u stečaju.

Dinkić je napomenuo da je 360 miliona evra firme Verano, ubedljivo najveći privatizacioni prihod u 2007. godini. "Dakle, to je dobra vest, jer je ovih 360 miliona evra ubedljivo najveći prihod od privatizacije u ovoj godini i spada u jednu od najvećih transakcija od samog početka procesa privatizacije, a sigurno je to najveći prihod koji je ostvaren u procesu stečaja u Srbiji", naglasio je Dinkić.

Što se tiče prava zaposlenih i bivših zaposlenih u Robnim kućama Beograd, dobra vest je da će u narednih mesec dana oni dobiti obećanih 29,5 miliona evra.

Dinkić je precizirao da ima 11.281 zaposlenih i bivših zaposlenih koji su evidentirani kao primaoci ovih sredstava i svako od radnika će dobiti oko 135 evra po godini radnog staža. "Naime, radi se o svima onima koji su u Robnim kućama radili od 1966. godine, kada su one osnovane, pa do danas", podsetio je ministar ekonomije.

Živanić: Donećemo sjaj svetskih metropola

Za sanaciju objekata Verano je pripremio više od 70 miliona evra, kaže Živaniæ
Kompanija Verano je objavila da će joj partner u ovom poslu biti investicioni fond iz Atine - Marfin investment grupa.

"Zadovoljni smo zbog uspešno okončanog procesa kupovine Robnih kuća. Sada počinjemo sa primenom investicionog plana kojim planiramo da vratimo reputaciju i tržišnu poziciju nekada trećem po veličini trgovinskom lancu u Evropi", izjavio je tim povodom vlasnik te kompanije Radomir Živanić.

On je podsetio da je za sanaciju objekata Verano već pripremio više od 70 miliona evra i naveo da će uskoro javnost detaljno upoznati sa razvojnim planovima, između ostalog, i na koji način će preurediti objekte, koje brendove dovesti u Srbiju i kako će se unaprediti kvalitet usluge.

"Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da će, nakon adaptacije, Robne kuće doneti sjaj svetskih metropola kod nas i verujemo da će građani Srbije biti zadovoljni", dodao je Živanić.

Antić: Robne kuće u Knez Miihajlovoj sporne

Mile Antić iz Mreže za restituciju za B92 kaže da je uvredljivo što ministar Dinkić hvali prodaju pravnog lica za koje je utvrđeno da nije vlasnik zgrada Robnih kuća Beograd u Knez Mihailovoj ulici. On objašnjava da uplatom novca ni na koji način nije osujećeno vraćanje imovine njihovim vlasnicima, jer, kako je rekao, „ona nije ni bila predmet prodaje.“

„Konkretni objekti u Knez Mihajlovoj, a ja podsećam i mislim da porodica Komadinić neće odustati od toga u tom postupku da se traži da se utvrdi i za ostalu imovinu koja je imovina Republike Srbije, znači ona nije predmet prodaje, i ona sa ovom uplatom novca nije otuđena. Ona će možda biti nezakonito opterećena ili nezakonito uzurpirana, ali i u jednoj i u drugoj varijanti ne postoji smetnja za vraćanje.“

Verano motors je krajem oktobra za 360 miliona evra kupila preduzeće Robne kuće Beograd, ali je Trgovinski sud u Beogradu odredio privremenu mera zabrane otuđenja zgrada Robnih kuća u Knez Mihailovoj ulici, jer je reč o svojini države Srbije, a ne društvenoj svojini. Konačno rešenje o vlasništvu tri zgrade u Knez Mihailovoj ulici treba da da Viši trgovinski sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: