Jumko: Štrajkačima pisma upozorenja

Na adrese 320 radnika konfekcije Jumko iz Vranja koji štrajkuju 29 dana, rukovodstvo kompanije je uputilo pisma upozorenja.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2007.

17:58

Default images

Generalni direktor Jumka Miodrag Tasić kaže da se u pismima ukazuje na posledice nepoštovanja zakona i dodao da se time radnicima pruža šansa da se predomisle i u narednih osam dana potpišu ugovor o radu i tako izbegnu otkaze.

"Dileme više nema - za sve njih ovo je poslednja šansa. Po isteku zakonskog roka od osam dana, po principu automatizma, svi oni dobijaju otkaze i tako ostaju bez otpremnina i socijalnog programa", rekao je on.

Štrajkači, članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ostaju na polaznim pozicijama - ne žele da potpišu ugovore o prelasku u konfekciju Zamber, jer smatraju da su ugovori nezakoniti. Oni za ukupnu situaciju okrivljuju generalnog direktora i članove Upravnog i Nadzornog odbora, žbog čega od svih traže ostavke.

"Jutros smo na sastanku generalnog direktora i članova štrajkačkog odbora, ponovili sve naše zahteve, pa očekujemo da nam već sutra generalni ponudi odgovore i rešenja", rekla je Snežana Veličković, predsednica ASNS u Jumku.

Ona je takođe kazala da strpljenje radnika popušta, zbog čega se vrše sve potrebne pripreme za radikalizaciju štajka koja prvo podrazumeva blokadu magistralnog puta Niš-Skoplje.

Do štrajka je došlo zato što vranjski konfekcionari odbijaju da potpišu ugovor o radu na neodređeno vreme sa konfekciom Zamber iz Vranja, čiji je vlasnik Jani Savas, britanski biznismen kiparskog porekla.

Jani Savas je od države Srbije dobio šest miliona evra za izgradnju konfekcije Zamber koja treba da zaposli tri hiljade radnika i da počne rad 1. marta naredne godine. Radnike koji štrajkuju je u Zamber uputilo matično preduzeće na osnovu Zakona o radu i Programa za smanjenje viška zaposlenih u kompaniji Jumko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: