S& P:Kreditni rejting Srbije lošiji

Agencija za procenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s (S&P) promenila svoje izglede za Srbiju sa „pozitivno“ na „stabilno“

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2007.

13:14

Default images

S&P je saopštio da je to rezultat popuštanja fiskalne politike koja je pogoršala rastući spoljni debalans Srbije. Istovremeno, je i potvrdio svoju ocenu BB- za dugoročni kreditni rejting Srbije, kao i B za kratkoročni kreditni rejting.

S&P je Srbiji još pre dve godine podigao kreditni rejting sa B+ na BB-. Ta Agencija je tadašnju procenu zasnovala na činjenici da je politički rizik u Srbiji bio smanjen nakon što je EU ocenila da je Srbija spremna da započne pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju. Sa druge strane, S&P je tada ocenio da je politička stabilnost u zemlji krhka, te da su ti politički rizici snažno izraženi u rejtingu. Ti rizici, kako je tada saopšteno, poticali su od nerešenih pitanja, između ostalih nerešenog statusa Kosova, i saradnje sa Tribunalom u Hagu.

BB- rejting, spada u kategoriju “below investment grade”, predstavlja upozorenje investitorima na visok rizik ulaganja u Srbiju.

Istovremeno S&P je potvrdio dugoročni rejting Hrvatske na oceni BBB, te za dug u kuni na oceni BBB+. Izgledi za dalju promenu rejtinga su stabilni odnosno ne očekuje se skora promena tog rejtinga. Nameru snižavanja fiskalnog deficita na 1,5 posto BDP-a do 2009. godine u S&P-u ocenjuju realističnom, no upozoravaju da Hrvatskoj predstoji smanjenje ukupnog iznosa plata u javnom sektoru, snižavanje subvencija i transfera, restrukturiranje državnih kompanija, značajnije reforme zdravstvenih ustanova, te bolje usmeravanje socijalne pomoći. Za poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatska bi trebala nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom i strukturnim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: