“Neophodna obnova srpskih pruga”

Proces modernizacije kompletnog zelezničkog saobraćaja u Srbiji biće završen u narednih pet do sedam godina.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 16.06.2007.

14:47

Default images

Direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić je rekao da u Srbiji postoji oko 400 kolometara sporih pruga u čiju je rekonstrukciju neophodno uložiti značajna sredstva. Projektovana brzina na ovim prugama nakon njihove rekonstrukcije trebalo bi da bude između 140 i 200 kilometara na sat.

Šarančić je rekao da je to preduzeće počelo pregovore sa Svetskom bankom o dobijanju kredita vrednog 150 miliona dolara, koji će biti iskorišćen za modernizaciju srpske železnice. Polovina te sume, odnosno 75 miliona dolara, je namenjena obnovi železničke infrastrukture, a očekuje se da će pregovori trajati do kraja godine.

Tokom sledećeg meseca trebalo da bude potpisan i ugovor za kredit Vlade Španije, vredan 32,5 miliona evra, namenjen obnovi putničkog saobraćaja.

"Sredstva iz kredita evropske i svetske banke neće biti dovoljna, potrebna su i državna ulaganja iz Nacionalnog investicionog plana" kazao je Šarančić i napomenuo da je neophodno razviti deo železničkog sistema Srbije koji pripada Koridoru 10.

Šarančić kaže da je velika šansa za razvoj železničkog saobraćaja to što je drumski saobraćaj u ovom delu Evrope prenatrpan, pre svega kamionima iz Turske. "Usluge železnice su jeftinije i ekološki manje štetne od drumskih", dodao je Šarančić i rekao je da je od početka godine renovirano ukupno 20 železničkih stanica, a u toku je i rekonstrukcija stanica u Kikindi, Vršcu i Valjevu. 

Govoreći o nabavci 1.100 novih teretnih vagona, za šta su Železnice prošle godine dobile 80 miliona evra kredita Evropske investicione banke, Šarančić je objasnio da je tendersku dokumentaciju za njihovu nabavku do sada otkupilo 19 kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: