Berza: Novi rekordni pad indeksa

Index Beogradske berze BELEX15 je zabeležio novi rekordni pad od 6,53 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2007.

13:36

Default images

Danas je porasla cena akcija samo 21 kompanije, a pala je cena akcija 77 firmi. Na kontinualnom tržištu, na kome se trguje najlikvidnijim hartijama, zabeležen je pad akcija 34 firme, stagnirale su četiri, a porasle samo tri.

Na berzi je beležen pad BELEX15 od 19. do 25. aprila - u rasponu od 0,5 do 3,8 odsto, ukupno oko 8,5 odsto. Obim trgovanja bio je 674 miliona dinara, oko 30 miliona više nego u ponedeljak, dok je učešće stranih investitora u trgovanju akcijama smanjeno sa 43 na 38 odsto.

Najlikvidnije akcije bankarskog sektora i danas su beležile snažan silazni trend. AIK banka (AIKB) je bila najprometnija hartija sa realizacijom od 66,8 miliona dinara i padom cene od nepunih pet procenata.

Beogradska Agrobanka (AGBN) se spuštala na nivo od 36 hiljada dinara što je tek nešto više od cene upisa nedavno završene javne dokapitalizacije. Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila smanjenje vrednosti od preko sedam procenata, dok je nešto blaži pad zabeležila Privredna banka (PRBN) koja je dnevni minimum zabeležila na ceni od 85 hiljada dinara.

Realni sektor zabeležio je još značajnije gubitke, tako da se Imlek (IMLK) srozao novih 16 procenata, dok su Fidelinka (FIDL), Bambi (BMBI) i Tehnogas (TGAS) registrovali smanjenje vrednosti od preko 12 procenata.

Jedina svetla tačka kontinuiranog tržišta ponovo je bila Poštanska štedionica (PSBN) koja je zabeležila novi skok od 20 procenata dok je rast od šest odsto ostvario građevinar Napred (NPRD).

Na aukcijskom tržištu najviše se trgovalo Rudnikom (RUDN) koji je sa prometom od 35,3 miliona porastao 4,4 odsto dok je sremski Sremput (SPRU) pao 6,2 procenta na nivo od 7.500 dinara.

Beogradska industrija piva (BIPB) srozala se maksimalnih 20 procenata na nivo od 480 dinara po akciji dok je istovetno smanjenje cene zabeležio Ikarbus (IKRB) koji je pao na nivo od 5.601 dinar.

Nakon prvog trgovanja u utorak i skoka od nepunih 300 odsto, beogradska Informatika (INFM) je porasla novih 20 procenata uz promet od 7,2 miliona dinara.

Od 26. aprila do 3. maja index je porastao oko devet odsto, da bi u poslednja četiri radna dana zabeležio kumulativni pad od 14,4 odsto.

Tabaković: Pad na berzi redovna korekcija

Poslanica Srpske radikalne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je da je rekordni pad vrednosti akcija na Beogradskoj berzi, koji je zabeležen u ponedeljak, samo redovna korekcija cena, a ne posledica političkih dešavanja u zemlji.

Tabakovićeva je sa skupštinske govornice ukazala da akcije koje se uključuju na berzu rastu prvog dana i do 300 odsto i da se stabilizacija cena na berzi samo vremenski poklopila sa izborom Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta.

“Pad posledica precenjene vrednosti“

Pad vrednosti indeksa Beogradske berze nije posledica političke situacije u Srbiji već precenjene vrednosti akcija, kaže broker u beogradskom AC brokeru Nenad Gujaničić.

"Sama politička situacija ne bi dovela do drastičnog pada cena akcija da prethodno nije zabeležen veliki rast na Beogradskoj berzi", kazao je on i dodao da je od početka godine rast indeksa BELEX15 bio veći od 80 odsto, što je Beogradsku berzu činilo jednim od najbrže rastućih tržišta ne samo u regionu, već i na svetu.

On je ocenio da je pad vrednosti indeksa BELEX15 od 5,26 i 6,53 odsto u protekla dva dana prilično veliki, ali da nije neuobičajen za tržišta u tranzicijskim zemljama. Sličan pad vrednosti akcija na Beogradskoj berzi desio se u periodu od kraja marta do juna 2005. godine, kada su cene najlikvidnijih akcija na tržištu smanjene od 30 do 40 procenata.
Gujaničić je istakao da tada nisu politički faktori inicirali pad cena akcija i naveo da je "vrednost akcija na Beogradskoj berzi već krajem februara ove godine bila precenjena, tako da je već tada bilo realno očekivati pad".

Prema Gujaničićevim rečima, nezahvalno je prognozirati kada bi mogao da se desi preokret trenda na Beogradskoj berzi, ali bi pozitivni politički signali verovatno uticali na njega.

On je naveo da uskoro počinje mirniji, letnji period kada slabe poslovne aktivnosti kompanija, što se odražava na berzu, tako da je malo verovatno da će se u tom periodu promeniti trend.

Veliki strani investitori su za sada uzdržani, a kada bi oni počeli da prodaju, indeks Beogradske berze bi mogao da pada i po deset procenata dnevno, objasnio je Gujaničić.

Berza: Pažljivo o padu indeksa

Korekcije u aprilu i martu uobièajene, kažu u Beogradskoj berzi
Beogradska berza sa oglasila saopštenjem u kom reaguje na pisanje medija o padu vrednosti berzanskih indeksa u utorak.

U njemu Beogradska berza „ukazuje investitorima i ukupnoj javnosti na potrebu naročito pažljive analize iznesenih komentara, posebno u smislu njihovog uticaja na donošenje investicionih odluka“, ali i potvrđuje da je osmog maja dnevni pad vrednosti indeksa akcija BELEX15 i BELEXline bio značajan.

Istovremeno, Beogradska berza saopštava da su promene trenda kretanja vrednosti indeksa i cena akcija, takozvane „korekcije tržišta“, uobičajena pojava na tržištima kapitala. Berza naglašava i da je na srpskom tržištu potvrđeno u predhodnim godinama da navedene korekcije tržišta počinju sa početkom drugog kvartala u godini.

Iz Beogradske berze navode i da je tržište Beogradske berze već nekoliko godina jedno od najkompetitivnijih tržišta u regionu i da je dokaz tome rast vrednosti indeksa najlikvidnijih srpskih akcija – BELEX15, od početka 2007. godine zaključno sa krajem aprila od 97 odsto.

Međutim, Berza dodaje i da „konjukturna kretanja na tržištima kapitala bivaju ubrzana i ojačana dešavanjima na makroekonomskom i političkom nivou na svojim nacionalnim tržištima“ i da „berze predstavljaju najsenzitivniji barometar ekonomsko-političkih događaja u zemlji“.

Na kraju svog saopštenja Beogradska berza poziva celokupnu investicionu i širu javnost, a posebno medije, da pažljivo analiziraju dešavanja na tržištu kapitala tokom aktuelne tržišne korekcije, ali i u svim drugim prilikama, „ne izbegavajući obraćanje pažnje na one događaje koji su svih prethodnih, a naročito ove godine, tržište Beogradske berze učinile jednim od vodećih na prostoru jugoistočne Evrope“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: