Kuprom podiže kredit za RTB Bor

Rumunska kompanija Kuprom će uzeti kredit za kupovinu RTB Bor i investiranje u to preduzeće u iznosu od 600 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2007.

14:19

Default images

"Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena platićemo 400 miliona dolara, a obavezali smo se da ćemo u naredne četiri godine investirati 180 miliona dolara", rekao je vlasnik Kuproma Horia Simu.

On je dodao da će kao zalog za kredit od banaka Meril Linč i Dojčebanke biti iskorišćeno i 30 do 40 odsto imovine RTB-a, koja se može upotrebiti za te namene.

“Mi možemo da stavimo zalog na sve što je u našem vlasništvu, a to nije puno. Daću vam primer, glavna zgrada u Boru, veoma lepa zgrada, već je pod zalogom neke ruske banke”, objašnjava Simu.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za B92 da nije uobičajeno da kupac u privatizaciji ima pravo da firmu koju kupuje plati tako što će založiti svu njenu imovinu da bi dobio kredit.

“Da bi to bilo transparentno trebalo bi da je to sadržano i u samoj tenderskoj dokumentaciji tako da svi kupci imaju pravo da koriste tu pogodnost, jer ta pogodnost je mogla usloviti da se i plati više u privatizaciji Bora”, smatra Kovačević i dodaje da je “velika pogodnost kada se kupcu dozvoljava da nešto kupi i stavi to u zalog da bi dobio novac u formi kredita”.

Iako je ugovor o prodaji Bora potpisan prošle nedelje, još nijedan dolar nije uplaćen na račun Vlade Srbije.
“Plaćanje će biti nakon zatvaranja transakcije i u skladu sa odredbama ugovora. Treba da budu ispunjeni neki uslovi - da se pobroje sva sredstva, sve zalihe. Takođe, Vlada mora da uradi reizdavanje dozvole za Kuprom. To su stvari koje prvo treba da budu urađene i nakon toga će uslediti plaćanje”, kaže vlasnik rumunske kompanije.

Kuprom, prema njegovim rečima, nije dobio nikakve povlastice od Vlade Srbije za kupovinu RTB-a, kao ni pravo preče kupovine firmi koje u svojoj proizvodnji koriste sirovine iz RTB-a. Simu je rekao da može da se složi sa onima koji kažu da Bor ne vredi toliko koliko su oni spremni da plate, ali da oni imaju dugoročne planove. Prema njegovim rečima, biće potrebno osam do deset godina da se isplati investicija u RTB Bor.

Novi vlasnik RTB-a će zadržati sve radnike, kojih trenutno ima 4.524, a za one koji žele da napuste preduzeće biće obezbeđene otpremnine od 400 evra po godini staža.

Simu je potvrdio da Kuprom želi da kupi još neke srpske kompanije, a već je uputio pismo o namerama za kupovinu novosadskog Novkabela.

Kuprom je u vlasništvu tri rumunska biznismena i jedan je od najvećih proizvođača bakra, bakarne šipe i emajlirane žice u istočnoj Evropi. Očekivani prihod kompanije u ovoj godini je 200 miliona dolara.

Ist point uložio žalbu na privatizaciju

Kompanija Ist point, drugoplasirana na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, uputila je Ministarstvu privrede žalbu na postupak privatizacije tog preduzeća.

"Sumnjamo u regularnost tendera, zbog čega smo od Agencije za privatizaciju zatražili da nam dostavi kupoprodajni i ugovor o prenosu eksploatacionih prava", kažu u Ist pointu, čiji je vlasnik Zoran Drakulić.

U Ist pointu su ponovili sumnje u regularnost prodaje imovine RTB-a, i zatražili na uvid kuporodajni ugovor sa rumunskom kompanijom Kuprom, koja je kupila imovinu RTB-a za 400 miliona dolara, dok je konzorcijum koga čine Ist point i britanski investicioni fond ponudio 340 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: