Srbija

Četvrtak, 16.04.2015.

09:02

Da je karta 20 RSD svi bi plaćali

Beograđani podržavaju ideju direktora GSP o sniženju cene gradskog prevoza. Nadležni u gradskoj upravi bez komentara

Izvor: Večernje novosti

Default images
Foto: Tanjug

Izjava direktora GSP "Beograd" Željka Milkovića, da bi cena karte mogla da bude od 20 do 30 dinara, naišla je na veoma pozitivne reakcije putnika.

Međutim, nadležni za saobraćaj u gradu su ostali bez komentara o sprovođenju ove ideje, makar i kroz pilot--projekat.

Iako su u gradskoj upravi mesecima unazad govorili o tome kako se sve mere preduzimaju da bi se naplata prevoza povećala i na taj način stvorili uslovi ne samo za kvalitetniji već i za jeftiniji prevoz, na nagoveštaj o mogućem pojeftinjenju - ćute.

Jedini koji je javno rekao da je to moguće i pod kojim uslovima je prvi čovek najvećeg gradskog prevoznika. Prema njegovim rečima, cenovnik bi mogao biti promenjen samo pod uslovom da svi putnici plaćaju kartu.

I mada je sam Milković bio skeptičan da je ovu zamisao moguće realizovati, jer se kako kaže, ljudi toga ne pridržavaju, većina Beograđana kaže da bi pod tim uslovima rado plaćala prevoz.

Podaci dobijeni brojanjem putnika pokazali su da se u Beogradu javnim prevozom dnevno obavi čak 2,5 miliona putovanja. Imajući u vidu ovu impozantnu brojku, kao i činjenicu da trenutno prevoz plaća manje od 30 odsto putnika, sasvim je jasno da bi i cena od svega 30 dinara za vožnju bila prihvatljiva za preduzeća koja pružaju uslugu prevoza.

Prostom računicom dobija se iznos od 2,250 milijardi dinara zarade na mesečnom nivou, odnosno 27 milijardi na godišnjem. A, planirani prihod GSP od osnovne delatnosti za 2015. je 5,4 milijarde dinara bez PDV, kao i 8,38 milijardi od premija, subvencija, donacija i dotacija.

Javni gradski prevoz svakodnevno koristi 73 odsto ispitanika, a nekoliko puta nedeljno 21 odsto. Čak 63 odsto putnika ne preseda, odnosno koristi samo jedan prevoz, dok jednom liniju menja 30 odsto učesnika studije brojanja putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

19 h

Podeli: