Srbija

Petak, 02.04.2010.

13:09

Škundrić: Imamo najjeftiniju struju

Građani treba da znaju da plaćaju najjeftniju struju u Evropi, jer je kod nas kilovat-sat 5,5 evrocenti, dok je u Hrvatskoj dvaput skuplji, kaže Petar Škundrić.

Izvor: Novosti

Default images

Poskupljenje struje razmatraćemo samo ako industrijska proizvodnja bude imala rast od dva, a energetika od tri odsto, kaže ministar energetike Petar Škundrić i dodaje da “ako ne bude rasta, cena električne energije neće se menjati ove godine”.

Škundrić je rekao da je prošlogodišnjim zamrzavanjem cene EPS preuzeo veliki teret u borbi protiv krize, ali da se osim sa socijalnog cena mora posmatrati i sa stanovišta vrednosti kompanije i planiranih aktivnosti.

“Energetika je kao kit koji kad se hrani ostavi dosta toga i za sitne ribe”, kaže Škundrić i ističe da je cena struje kao u Hrvatskoj, EPS bi vredeo 15 milijardi evra.

Kada je u pitanju poskupljenje gasa Škundrić kaže da njegovo ministarstvo nije prvo mesto gde se odlučuje o ceni gasa, jer o svemu pre odlučuju ”Srbijagas” i Agencija za energetiku i da ako se ne bude menjao kurs dolara u odnosu na dinar, onda neće biti poskupljenja.

EPS će vredeti mnogo više

Ministar ističe da su u ovoj godini planirani brojni energetski projekti. "Započeti su radovi na revitalizaciji termoelektrane ”Kostolac”, a radiće se i novi termo-blok snage od 500 do 600 megavata i podizanje eksploatacije uglja sa devet na 12 miliona tona godišnje", kaže on i dodaje da smo za ovaj projekta dobili kineski kredit od 1,250 miliona dolara, i da 85 odsto finansiraju Kinezi, a sve ostaje u vlasništvu EPS čija će vrednost kada ovo bude završeno biti veća za milijardu evra.

"Do kraja godine izabraćemo i starteške partnere za gradnju TE ”Kolubara B”, TENT B3 i TETO Novi Sad. Raspisaćemo tender za TE u Štavlju i eksploataciju uglja, kao i za revitalizaciju Podzemne eksploatacije uglja i spajanje svih rudnika", nabraja planirane projekte Škundrić.

On kaže da će, takođe do kraja godine biti završena projektna dokumentacija za izgradnju 10 malih HE na Ibru, a očekuje se i osnivanje zajedničkog preduzeća EPS i ”Seći energije”.

"EPS će biti suvlasnik novih HE, a finansijska sredstva obezbeđuju Italijani. Trebalo bi i da počne da se radi studija za gradnju HE na srednjoj Drini zajedno sa Italijanima i RS", objašnjava Škundrić..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

17 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: