Plenković otkrio koliko novca stiže; "Po toj logici kupovali smo naklonost 680.000 radnika"

"Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680.000 radnika poslednjih godinu dana", poručuje premijer.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

13:35

Plenković otkrio koliko novca stiže;
Foto: EPA, DANIEL KASAP

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković primio je juče predstavnike penzionera u Banskim dvorima. Premijer je, naime, prošle nedelje najavio kako će u sledećih nekoliko nedelja biti isplaćen kovid dodatak penzionerima.

Nakon jučerašnjeg sastanka premijer je dao izjavu za medije i objavio koliki će biti kovid dodatak te kada će biti isplaćen.

"Vodili smo razgovore kako da pomognemo najranjivijoj skupini u Hrvatskoj, to su penzioneri. Danas je 31. marta ove godine u odnosu na 31. mart prošle godine, 18 hiljada osiguranika više. Prosečna penzija je 2.880 kuna (380 evra). Kroz reformu penzionog sistema smo povećali penzije za 13,5 posto. U zakonima smo vodili računa o sugrađanima koji imaju najniže penzije, njima se penzija povećala za još 3 posto", rekao je Plenković.

Dodao je kako su došli do zaključka da je potrebno doneti odluku kojom bi jednokratno isplatili penzionerima primanje radi ublažavanja posledica uzrokovanih epidemijom kovida 19, prenosi Jutarnji list.

"Reč je o nekoliko kategorija penzionera. Onim korisnicima penzije kojima je iznos ukupnog penzionog primanja do 1.500 kuna (oko 200 evra), isplatiće se primanje u iznosu od 1.200 kuna (nešto manje od 160 evra). Onima kojima je iznos ukupnog penzionog primanja 1.500 do 2.000 kuna (200-265 evra), isplatiće se jednokratno novčano primanje od 900 kuna (119 evra). Onima kojima je iznos ukupnog penzionog primanja od 2.000 do 3.000 kuna (265-397 evra) isplatiće se iznos od 600 kuna (80 evra) te onima kojima je iznos ukupnog penzionog primanja između 3 i 4 hiljade kuna (397 i 529 evra), isplatiće se jednokratno novčano primanje u iznosu od 400 kuna (oko 53 evra)", rekao je.

"Kada je reč o ovim primanjima, važno je napomenuti nekoliko tačaka oko kojih smo se usuglasili, što će penzionerima biti posebno važno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ono ne može biti predmet naplate duga i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Prema našim podacima, ovom odluku o isplati jednokratnog novčanog primanja trebalo bi biti obuhvaćeno oko 850 hiljada penzionera. Biće isplaćeno ukupno oko 600 miliona kuna (79 miliona evra). Tu će biti obuhvaćeni i korisnici srazmerne penzije", kazao je premijer.

Isplata će ići krajem aprila ili početkom maja, najavio je Plenković. Ministar Josip Aladrović kazao je da je datum početka isplate 30. aprila, a svi od kojih će se morati prikupljati dodatna dokumentacija će biti nešto kasnije u obradi i isplati.

Premijer je odgovorio na pitanje zašto se čekalo da se s isplatom kreće sada i kupuju li se time glasovi 850 hiljada penzionera.

"Mi smo razgovarali o ovoj temi i pravu panzionera, ona su dosta šira. U našem redovnom dijalogu smo spomenuli konkretnu, koja je tu. Vlada je po toj logici kupovala naklonost 680 hiljada radnika poslednjih godinu dana jer su svi dobijali mesečno 4.000 kuna (oko 530 evra). Ovo je potez odgovorne Vlade koja razume da su penzioneri najranjivija skupina, da je njihov položaj zahtevan, da je naša reforma išla za tim. Kada je donet paket penzionih zakona, penzije su povećane 13,5 posto. Ovo je jednokratna potpora u okolnostima pandemije za koju ne mogu biti odgovorni niti penzioneri, Vlada, država. Temeljno načelo društvene solidarnosti prema onima koji su najranjiviji mogu se razumeti u ovim okolnostima", kazao je.

"Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji institut indeksacije penzija i to je način kako rast penzija prati rast plata. Zbog te indeksacije otvorio se prostor na pozicijama Penzionog zavoda za osiguranje te je država u poziciji da napravi taj iskorak", naveo je premijer.

Dodao je i da najviše ima onih s penzijom između 2 i 3 hiljade kuna (265-397 evra) koji će dobiti 400 kuna (oko 53 evra), a da ima oko 120 hiljada onih kojima će biti isplaćeno 1.200 kuna (nešto manje od 160 evra).

Premijer je kazao kako će se 600 miliona kuna (79 miliona evra) za kovid dodatak pokriti iz razlike iz iznosa kojeg Vlada ima na raspolaganju zbog niže indeksacije.

"To ne zahteva rebalans ili bilo šta", kazao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: