Hrvati očarali Evropu: Kućama obaraju s nogu

Nakon što je njihova firma slatinski Gaj otišla u stečaj, Mario Abramović i Miodrag Jarić pokrenuli su proizvodnju u pogonima propale firme.

Region

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2016.

10:13

Hrvati očarali Evropu: Kućama obaraju s nogu
Foto: Thinkstock, ilustracija

Danas svoje inženjerske drvene konstrukcije izvoze širom Evrope.

Pre osam godina, Mario Abramović i njegov kolega Miodrag Jarić prvo su iznajmili, a potom i kupili pogone ove posrnule kompanije za proizvodnju drvenih konstrukcija u Voćinu.

U posao su krenuli sa osam, da bi danas Drvene konstrukcije imale 40 zaposlenih. U ovom malom slavonskom mestu proizvode ono što niko drugi u Hrvatskoj ne radi, a kupaca imaju širom Evrope.

“Kuće koje radimo za švedsko tržište su jedno od naših manjih projekata u smislu zahtevnosti inženjerske građevine jer smo radili puno veće objekte, poput zatvorene jahaonice Državne ergele u Đakovu, sportske dvorane u Lovreču ili konstrukcije bazilike Gospe od Otoka u Solinu”, priča Mario Abramović, tehnički direktor Drvenih konstrukcija koje rade po čitavoj Hrvatskoj, ali i izvoze u Makedoniju, Italiju, Švedsku.

Iako im izvoz nije primarni cilj, očekuju kako će im do kraja godine dosegnuti 40 odsto proizvodnje. Voćinska kompanija ne cilja na određena tržišta, ali se prilikom svakog posla vodi jednostavnom formulom – rade se projekti koji se mogu uklopiti u cenu i od kojih će zaraditi.

“Izvoz nam je posebno drag jer se iz tog segmenta vidi kako jedna mala firma iz Voćina može da radi jednako uspešno kao najmodernija fabrika u Austriji ili Nemačkoj kojoj možemo da konkurišemo sa cenom i kvalitetom”, nastavlja Abramović.

U najnoviji posao na švedsko tržište zakoračili su sa zagrebačkom Radman grupom. Svojevrsna ulaznica za to im je bio nedavno otvoreni objekt Panonskog drvnog centra kompetencije u Virovitici, prvi takav u Hrvatskoj.

Švedske investitore koji grade luksuzne stambene zgrade u gradu Upsalaioborio je s nogu.

Ulaznica za švedsko tržište bio je posao na Panonskom drvnom centru.

“Šveđanima ne prodajemo kubik drva, nego smo za njih pronašli tehničko-tehnološko rešenje, složili model konstrukcije i prezentovali im ga. Nismo im osmislili dizajn i arhitekturu nego kostur, odnosno konstrukciju. To je velika kuća, 12 puta 20 metara koja se proteže na dve etaže. Prve dve su gotove, a do kraja godine trebale bi da budu još dve. Oni bi tamo izgradili novo naselje sa nekoliko stotina takvih kuća, ističe on.

O vrednosti same konstrukcije ne mogu da govore zbog dogovorenih uslova sa investitorima. Ali sve što ode na evropski sever proizvedeno je u njihovom pogonu. Godišnja vrednost nabavljene sirovine kreće im se oko million evra.

"U Makedoniji radimo na gledalištu filharmonije, a u Italiji na projektima sportskih dvorana. Ne proizvodimo standardni program nego uvek radimo po projektima i svaki je drugačiji, od inženjerskog pristupa, inovacija, dimenzija, oblikovanja, sastavljanja. Najbolja reklama nam je zadovoljstvo klijenta", dodaju.

U Hrvatskoj nemaju konkurencije među domaćim proizvođačima, nego im ona dolazi iz Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: