Rekonstrukcija Sozine, već doneo 80 mil. EUR

Betonski kolovozni zastor u tunelu Sozina, koji je tokom vremena pretrpeo više oštećenja, biće rekonstruisan naredne godine, saopšteno je u preduzeću Monteput.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

14:12

Rekonstrukcija Sozine, već doneo 80 mil. EUR
Foto: Thinkstock, ilustracija

Prema rečima tehničkog direktora Monteputa Borisa Mašanovića, još se ne zna koliko će novca biti izdvojeno za ove radove, a troškovi će biti poznati kada se urade finansijski, plan rada i javnih nabavki.

"Na dve pozicije u tunelu, protokom vremena, došlo je do određenih ulegnuća, što je ispraćeno i geodetskim merenjima. Za 2017. godinu, tehnički sektor Monteputa ima u planu zamenu betonskog kolovoznog zastora na navedenim pozicijama, tako što će se prethodno napraviti predmer i predračun radova, sa svim potrebnim pozicijama", kazao je Mašanović.

Tunel Sozina otvoren je 2005. godine, a u njemu je tada urađena betonska kolovozna konstrukcija, sa dilatacijama na svakih 12 metara. U vreme kada je rađen tunel, betonska kolovozna konstrukcija je, kako ukazuje Mašanović, postavljana i u sličnim tunelima u Austriji i Sloveniji, jer bi ugradnjom asfaltnog zastora u tunelu, u slučaju požara postojala opasnost od topljenja asfalta i povećanja zadimljenosti.

"Ono što je važno napomenuti, prilikom izvođenja radova na poziciji gde je došlo do ulegnuća, saobraćaj u tunelu će se odvijati jednom trakom uz naizmenični režim saobraćaja, koji će biti regulisan saobraćajnom signalizacijom, a na osnovu urađenog Elaborata o merama za regulaciju i bezbedno odvijanje saobraćaja", istakao je Mašanović.

Pored redovnih poslova, u sklopu investicionog održavanja u Sozini su, između ostalog, od otvaranja rađene zaštitne kosine na prilaznim saobraćajnicama, zamenjeni su i softveri za nadzor i upravljanje i za naplatu putarine. Promenjeni su SOS telefoni u tunelu i na prilaznim saobraćajnicama, a isti uređaji instalirani su i u evakuacionom tunelu.

Tokom ove godine planirana je instalacija LED rasvete, koja će omogućiti uštede u potrošnji energije i održavanja, zamena sistema za automatsku detekciju incidenata i sistema za radio komunikacije.

"U sklopu redovnog održavanja naši radnici održavaju sve sisteme koji omogućavaju bezbedan saobraćaj pogonske trafostanice, sistem rasvete, sistem saobraćajne signalizacije, sistem ventilacije, sistem protivpožarne zaštite, sistem za radio-komunikacije.

Osim ovih poslova za određene radove, poput pranja tunela, i farbanja horizontalne signalizacije, angažuju se usko specijalizovane firme" precizirao je direktor Sektora za upravljanje i održavanje tunela Andrej Mihailović.

Kroz tunel Sozina je, od njegovog otvaranja za saobraćaj do danas, prošlo više od 23 miliona vozila. Za to vreme od naplate putarine prihodovano je 80 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: