CG i Hrvatska: Ko otima Prevlaku?

Hrvatska je prekršila Protokol o upravljanja Prevlakom time što je ranije raspisala tender za koncesije za istraživanje nafte, saopštila je Vlada Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

12:13

Default images
Foto: Thinkstock

Kršenje Protokola, kako su preneli podgorički mediji, ne može se pripisati Crnoj Gori, a takvu tvrdnju objavio je list "Slobodna Dalmacija" u broju od prošle subote.

Prema navodima tog lista, Crna Gora namerava da "otme" 2.020 kvadratnih kilometara "hrvatskog mora" na području Prevlake i da u podmorju "vadi" naftu.

"Vlada Crne Gore nije nijednog trenutka prekršila Protokol o privremenom režimu uz južnu granicu iz 1992. godine. Stoga je tvrdnja, izneta na naslovnoj strani i na dve stranice lista 'Slobodna Dalmacija', neistina", saopštila je crnogorska vlada.

Pri tome se podseća da je upravo Crna Gora uložila prigovor pošto je ranije Hrvatska objavila svoj tender za davanje koncesija za istraživanje nafte na području Prevlake.

Prema procenama crnogorske vlade, Hrvatska želi da koncesionarima ustupi "spornu teritoriju".

Crna Gora je, kako se navodi, raspisala tender za "prostor koji pokriva jugoistočni deo podmorja Crne Gore, odnosno, prema granici sa Albanijom".

Privremeni režim upravljanja poluostrvom Prevlaka kod Herceg Novog uspostavljen je Protokolom koji su 1992. godine potpisali tadašnji predsednici Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, Franjo Tuđman i Dobrica Ćosić.

Privremeni režim na Prevlaci važi i nakon što je Crna Gora pre devet godina obnovila svoju državnost.

Crna Gora i Hrvatska su ranije više puta zvanično saopštile da se poštuje Protokol o privremenom režimu na Prevlaci i da su obe zemlje spremne, ako spor ne uspeju same da reše, da to pitanje prepuste međunarodnoj arbitraži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: