Mladi Hrvati potplaćeni i zabrinuti

Mladi Hrvati, kao ključne reči za "kvalitet" svog života navode: nezaposlenost, potplaćenost, zabrinutost za svoju budućnost koju mahom vide samo u inostranstvu

Region

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

13:43

Default images
Foto: Thinkstock.com

U istraživanju sprovedenom putem onlajn upitnika učestvovalo je 2.947 osoba iz cele Hrvatske između 18 i 30 godina koje su završile neki oblik školovanja i tako se nalaze na tržištu rada.

''Samo 35 odsto zaposlenih mladih radi na ugovor na neodređeno, dok su preostali zaposleni preko nestalnih i nesigurnih oblika rada. Čak 65 odsto ispitanih je nezaposleno, a oni koji rade, u više od 60 odsto slučajeva imaju platu ispod hrvatskog proseka – manju od 4.500 kuna.

Gotovo polovina ispitanika kaže da im plata uopše ili većinom nije dovoljna za zadovoljavanje životnih potreba. Zbog toga, čak 65,7 odsto ispitanih mladih odgovara da im netko finansijski pomaže. U najvećoj meri to su roditelji (67,5 odsto) i partner, partnerka(44,2 odsto).

Ukupno 73,1 odsto ispitanih osoba smatra da njihova struka nije adekvatno cenjena u društvu, a 72,1 odsto smatra da im struka nije adekvatno plaćena, što uzrokuje dodatno nezadovoljstvo položajem u svetu rada.

Više od polovine ispitanika navodi kako većinom ili stalno osjeća uznemirenost, razdražljivost, napetost, zabrinutost, što dovodi do hroničenog nezadovoljstva životom.

Kada je reč o strahovima vezanim za budućnost, 42 odsto ispitanih boji se gubitka posla, a 39,9 odsto strahuje kako se neće zaposliti. Takođe, prisutan je strah od nemogućnosti finansijskog osamostaljenja, kao i nemogućnost osnivanja porodice zbog nedostatka finansijskih mogućnosti i preopterećenosti poslom.

Uprkos verovanju da će mladi lakše pronaći posao ukoliko su tokom studiranja istovremeno i radili, volontirali ili usvajali dodatna znanja, ovo istraživanje pokazalo je suprotno.

Naime, od ukupno ispitanog uzorka, 37 odsto njih je imalo prethodno radno iskustvo. Međutim, od mladih koji su radili ili volontirali tokom studija, samo je njih 40 odsto od toga imalo koristi u svetu rada.

S obzirom na sve spomenute podatke, zaista ne čudi što čak 34 odsto mladih često, a 53 odsto mladih katkad razmišlja o preseljenju u inostranstvo. Gotovo svima razlozi za to vezani su uz dobijanje posla, visinu plate, mogućnosti napredovanja i boljih uslova rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: