Hrvati posao traže preko oglasa

Čak 82 odsto ispitanika posao u Hrvatskoj traži pregledanjem oglasa, otvorene molbe šalje 8 odsto, a preko prijatelja posao najčešće traži šest odsto ispitanika

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2014.

12:34

Default images

Ovo su rezultati ankete portala MojPosao, sprovedena na oko 400 ispitanika.

"Stalno pregledam nove poslove u kategoriji posla koji tražim", svedoči jedan od ispitanika, a drugi dodaje da se posao traži kroz sve navedene opcije, ali da je individualno kako će ko doći do radnog mesta.

Otvorene molbe šalje osam odsto ispitanika, smatrajući da tako mogu dopeti do većeg broja potencijalnih poslodavaca.

"Slanje otvorenih molbi smatram najboljim načinom za predstavljanje potencijalnim poslodavcima. Ipak, zbog kulture neodgovaranja na elektronsku poštu izuzetno je teško stupiti u kontakt s poslodavcima", primećuje jedan od učesnika u anketi portala.

Nešto manji procenat je onih koji smatraju da je traženje posla preko prijatelja i poznanika najlakša, najbrža i najbolja potraga za radnim mestom, prenosi Hina.

Društvene mreže su, takođe, popularan "kanal" za traženje posla i to kod tri odsto anketiranih, dok putem virtualnih sajmova karijera posao najčešće traži samo jedan odsto ispitanika.

Potraga za poslom pregledanjem aktualnih konkursa svakako je najkvalitetniji način traženja budućeg ili novog zaposlenja. Ipak, savetuje Marko Oltean s portala MojPosao, takvu vrstu potrage korisno je dopunjavati drugim oblicima traženja posla.

Primer kako proširiti potragu je poseta sajmu "Virtuelni dani karijera i znanja" koji je MojPosao organizovao u saradnji s dva partnerska portala za oglašavanje radnih mesta u regiji - Infostud.rs (Srbija) i Posao.ba (BiH).

Sajam je za osam dana posetilo više od 210.000 građana koji su poslodavcima izlagačima priložili više od 10.000 prijava na konkurske objavljene na sajmu, potvrdio je Oltean.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: