Srpski biznis “osvaja“ Hrvatsku?

Nikada dosad u poslednjih 20 godina u Zagreb nije odjednom došlo toliko privrednika zainteresovanih za biznis u Hrvatskoj, kao što će to biti slučaj sutra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2010.

17:07

Default images

Hrvatski Globus piše da je, sudeći prema razgovorima sa više vodećih ljudi srpskih firmi, atmosfera u kojoj sada dolaze u Zagreb kudikamo povoljnija nego pre tri ili četiri godine.

Generalni direktor mlekare Imlek Slobodan Petrović jedan od gotovo stotinu srpskih privrednika koji će stići na poslovni forum, koji zajednički organizuju Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije na margini zvanične posete predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj.

Vlasnik Imleka je investicijski fond Salford koji je pre tri godine bezuspešno pokušao da kupi Karlovačku industriju mleka (KIM), podseća Globus.

Naime, čim se pročulo da iza Salforda stoji srpski kapital, Fond za privatizaciju radije je poništio konkurs nego da KIM kupi "politički nepoćudni investitor".

"Naš ekonomski interes za kupovinu KIM tada je prikazan kao politički i nismo ga uspeli kupiti. Odbijenica je pravdana političkim razlozima jer je to tada bilo prihvatljivo i moguće", izjavio je Petrović za Globus.

"Danas je situacija drukčija, nemamo više takvih problema, a tome su svakako pridoneli predsednici dveju država, Tadić i Josipović, koji stvaraju novu političku klimu u odnosima dveju država", rekao je direktor Imleka Slobodan Petrović, koji je ujedno regionalni zastupnik Salforda.
On sumnja da možda ni 2007. njegova kompanija nije odbijena samo zbog političkih razloga, iako je u njih bilo najlakše zamotati odbijanje, nego zato što su neki drugi veliki igrači želeli da preuzmu KIM, koji je na kraju završio u rukama Dukata, odnosno moćnog Laktalisa koji je Dukatov vlasnik.

Istovremeno, list Globus podseća i na nedavni intervju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i pitanje upućeno njemu da li smatra, kao mnogi u Srbiji, da su vrata hrvatskog tržišta i dalje zatvorena za srpske privrednike koji žele da prodaju svoje proizvode ili ulažu u Hrvatsku.

Umesto odgovora, Tadić je naveo primer proizvođača voćnih sokova iz Srbije koji su mu se požalili da nikako ne uspevaju da plasiraju proizvode na police hrvatskih trgovina na Jadranu, „iako su njihovi sokovi po kvalitetu na svetskom nivou“.

„Niko me ne može uveriti da je isplativije uvoziti sokove iz Nemačke nego iz Srbije“, rekao je Tadić i najavio da će predložiti bolju privrednu saradnju Srbije i Hrvatske, koja bi trebalo da omogući da sokovi i mlečni proizvodi iz Srbije nađu mesto u hrvatskim trgovinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: