Crnogorska privreda vrlo ranjiva

Glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris kaže da je crnogorska privreda "vrlo ranjiva".

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2007.

18:35

Default images

Deficit tekućeg računa Crne Gore za prvih šest meseci iznosi više od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a Fabris je naveo da je najveći deficit zabeležen u robrnoj razmeni i da iznosi 582 miliona evra, što je čak 63 odsto BDP-a.

On je kazao da 70 odsto crnogorskog izvoza čine sirovine - aluminijum i čelik, koje se izvoze u Italiju, Srbiju i Mađarsku, što pokazuje da je privreda Crne Gore vrlo zavisna od tih tržišta, a samim tim i "vrlo ranjiva". Fabris je vladi preporučio da obezbedi subvencije za pojedine oblasti, ali i da spreče nelegalni uvoz, ako misli da sačuva privredu.

Industrijska prozivodnja u odnosu na prošlu godinu manja za je za pet odsto, zbog zastoja u proizvodnji električne energije i privatizaciji. Strane investicije u prvoj polovini godine su iznosile 290 miliona evra, ali je zabrinjavajuće to što raste privatni spoljnji dug, koji je dostigao 171 milion evra.

Prema njegovim rečima, BDP je za prvih šest meseci povećan za 6,9 odsto, budžetski suficit je za prvih sedam meseci iznosio 117 miliona evra, a broj noćenja je za 35 odsto povećan u odnosu na isti period prošle godine. On procenjuje da će inflacija biti na nivou od dva do četiri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: