Ko može da proda ostrvo Sv. Marko?

Budući kupac ostrva Sveti Marko kod Tivta, koji je u nadležnosti Vlade Srbije kao vlasnika, moraće da poštuje uslove Crne Gore

Region

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2007.

10:21

Default images

Kiparska kompanija Aciona investment limitid ponudila je 28,3 miliona evra za kupovinu 85 odsto akcija beogradskog turističkog preduzeća Putnik, u čijem vlasništvu je i ostrvo kod Tivta, površine veće od 300.000 kvadratnih metara.

Ministar turizma i zaštite životne sredine Crne Gore Predrag Nenezić je objasnio da će kupac ostrva, bez obzira što ulazi u kupoprodajni aranžman sa Srbijom, morati da se povinuje crnogorskim uslovima, da ostrvo ne može biti privatna rezidencija, već da kupac mora da izgradi hotelski kompleks, kada je u pitanju dalji razvoj.

"Gradnja na ostrvu mora biti usaglašena sa prostornim planom Morskog dobra, DUP-om Tivta, kao i sa Master planom koji predviđaju obaveznost komercijalnog turističkog poslovanja objekata na ostrvu, visoki kvalitet i uklapanje u prirodni ambijent", rekao je on.

Ministar je rekao da je prodaja ostrva kao dela imovine bolji model nego prodaja kompletne firme, ali da će Crna Gora iskoristiti sve političke i zakonske mehanizme da ostrvo bude stavljeno u funkciju turizma.

"Vijesti" podsećaju da je Srbija već dva puta pokušala da na licitaciji proda ostrvo Sveti Marko mimo ostale imovine Putnika, ali do toga nije došlo zbog sudske blokade u Crnoj Gori.

Putnik je 2003. godine na tenderu bio prodat američkoj kompaniji Univorld (Uniworld) koja je vlasništvo Srbe Ilića, za 5,2 miliona dolara, sa obavezom investiranja 44,5 miliona evra. Od investicija gotovo da nije bilo ništa i dve godine kasnije ugovor je poništen. Ilić se sudi sa Srbijom na međunarodnom arbitražnom sudu u Parizu, zbog čega je blokirana prodaja ostrva.

U Srbiji je sada odlučeno da se ne prodaje deo imovine Putnika već akcije firme, koja, pored ostrva, u svom vlasništvu ima i hotele na Kopaoniku i Novom Beogradu, motel u Raškoj, restoran u Vrnjačkoj Banji, poslovnice širom Srbije i drugo.

Iz Opštine Tivat i predstavništva Putnika za Crnu Goru više puta je saopštavano da postoji ogromno interesovanje za kupovinu ostrva, za koje je početna cena na aukciji koja nikad nije održana bila manja od 17 miliona evra.

Cena za ostrvo koju je kiparska fima ponudila ne odgovara kretanjima na tržištu nekretnina u Crnoj Gori, naročito ako se zna da su Rusi plaćali desetine miliona za manje površine, ali i manje atraktivne lokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: