Kako staro sačuvati od zaborava?

Kako bi unapredila razvoj turizma, posebno u jugozapadnoj Srbiji, regionalna razvojna agencija Zlatibor pomogla je osnivanje degusticionih centara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.05.2017.

16:47

Kako staro sačuvati od zaborava?
(Foto: Thinkstock.com)

Agenicija je omogućila i obeležavanje tih lokacija novom turistickom signalizacijom.

Kako staro sačuvati od zaborava a opet učiniti ga dovoljno atraktivno za mlađe naraštaje, pitanje koje je sebi postavila razvojna agencija Zlatibor pre nekoliko godina.

Najpre je krenula za obilaskom terena, uspoznavanja autentičnih seoskih domaćinstava. I kasnije u sklopu projekta privatnog partnerstva omogućila dolazak turista i degustaciju ali i kupovinu domačih proizvoda od samih proizvođača...

I Darko Tesić iz Zlakuse se već dve decenije bavi proizvodnjom tradicionalne grnčarije i zajedno sa porodicom taj stari zanat čuva od zaborava..Broj zainteresovanih za kupovinu ali i pravljenje grnčarije je naglo porastao od kada je njegov centar obeležen turističkom singalizacijom...

Regionalna razvojna agencija je zajedno sa ministarstvom turizma i putevima Srbija mapirala i obeležila preko 70 lokacija na teritoriji zapadne Srbije. Zahvaljujući tome, kako pokazuju rezultati promet od turizma porastao je za više od 20 procenata a prihod proizvođača uvećan je za 15 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: