Kupine: Kap po kap kao zlato - 4x više roda

Direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Rekovac Đorđe Stanojević kaže da je porasla otkupna cena kupina u Levču za 10 i sada je i 50 dinara za kilogram.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

15:34

Kupine: Kap po kap kao zlato - 4x više roda
Foto: Tanjug

"Čačanka" se otkupljuje po 40 dinara a "Tori free", za 50 dinara, precizirao je Stanojević.

Berba kupina u Levču počela je oko 20.jula a otkupna cena je bila 30 dinara za kilogram, petinu cene od prošle godine, potsetio je Stanojević.

"Prinos je dobar, od 20 tona po hektaru na parcelama gde se zalivalo sistemom kap po kap, pa do pet tona gde nije bilo zalevanja i gde je manje ulagano", rekao je Stanojević i ocenio da je, "otkupna cena veoma niska, niža od cene ulaganja, a o nekoj zaradi da se i ne govori".

U Levačkom kraju, pod kupinom je oko 400 hektara i prošlih nekoliko godina, zahvaljujući solidnoj ceni, kupinjaci su se širili, godišnje za deset, 40, 50 hektara, a posle ovakve cene pitanje je šta će biti dalje, istakao je Stanojević.

On je potvrdio da ima poljoprivrednika koji razmišlaju o krčenju kupinjaka zbog neisplativosti.

On je dodao da su bili ljudi koji su otkupljivali konzumnu kupinu za tržište Rusije i plaćali 130 dinara, medjutim, brzo su odustali jer kvalite nije bio zadovoljavajući.

Levač je izrazito voćarsko vinogradarski kraj a uz kupinu dominira šljiva, kojoj je cena "bolja, mnogo bolja nego kupini", i vinogradi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: