"Vratićemo penzije kad 'ozdravimo'"

Srbija u prva dva meseca beleži izuzetan i neočekivan priliv u budžetu. Ipak, penzije koje su snižene biće vraćene tek kad ozdravimo zemlju, kaže Vučić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.03.2015.

10:25

Default images
Foto: Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da su u prva dva meseca ove godine ostvareni "izuzetni i neočekivani rezultati" u budžetu. Kako je naveo, ukoliko se nastavi ovakav priliv u budžet, moraće da se uradi rebalans budžeta.

"Ako se ovako nastavi, moraćemo da pravimo rebalans budžeta, ali biće to dobar rebalans", kazao je Vučić na otvaranju Kopaonik biznis foruma.

On je kazao da su prihodi u januaru i februaru 2015. za 17 milijardi dinara veći od očekivanih, dok su rashodi bili za 21 milijardu manji.

Vučić je naglasio da je naša zemlja prvi put u modernoj istoriji u prva dva meseca ove godine ostvarila suficit od milijardu i 895 miliona dinara. On je dodao i da će revizija Međunarodnog monetarnog fonda za dva meseca proći bez većih problema.

Vučić je naveo da je najveći problem Petrohemija i da će do prve revizije aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom u maju biti rešen problem hemijskog kompleksa – Azotare Pančevo i MSK.

"Petrohemija me brine, daćemo sve od sebe da to rešimo", kazao je Vučić.

On je istakao da je najveći problem Srbije to što nema projekte na koje može da potroši novac.

"I da prodamo Telekom, mi ne znamo gde da potrošimo te pare", kazao je srpski premijer.

"Za nas, građane Srbije, nikada nije bilo važno da razmišljamo nekoliko godina unapared. Zaboravljali smo i podsmevali smo se drugima koji su imali petogodišnje ii desetogodišnje planove, nama je bilo važno da se preživi i politički opstane samo tog dana. Ovoga puta smo se opredelili za strategiju, a ne za taktiku. Za strategiju koja će doneti razvoj Srbije uz rešenje problema u javnim finansijama", rekao je Vučić.

On je podsetio da su u njegovom ekspozeu pred skupštinom jasno postavljeni temelji onoga šta treba činiti: Da počnemo da zarađujemo, da trošimo koliko zaradimo, da smanjimo fiskalni deficit, da smanjimo narastajući javni dug i da na srednji i duži rok obezbedimo rast privrede.

"Tog programa se držimo potpuno, gotovo striktno i on je počeo da daje rezultat", rekao je i podsetio da su u međuvremenu doneti sistemski, moderni zakoni u skladu sa evropskom praksom, kao i plan fiskalne konsolidacije i to uprkos, kako je naveo, protivljenju većeg dela društva to je put napred.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao, i skopila ugovor sa MMF.

On je takođe podsetio da se danas plaćaju računi neodgovrne politike, iako su preduzete mere za sređivanje situacije u javnim finansijama, a zatim naveo da je u januaru i februaru 2013. godine deficit ukupno iznosio 37 milijardi 669 miliona, u januaru i feabruaru 2014. godine 36 milijardi i 294 miliona, a da je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit.

On je rekao i da je u januaru i februaru ostvarena veća naplata, ali i da je ostvaren porast zaposlenosti.
Foto: Tanjug
Vučić je kazao da je najveća boljka Srbije nedostatak ideja i preduzetničkog duha i najavio da će se Vlada u narednim mesecima posebno posvetiti kapitalnim investicijama.

Ističući da ekonomska situacija "jeste loša, ali ne onoliko teška koliko su svi predviđali", Vučić je ukazao na činjenicu da je ostvarena ušteda na kapitalnim izdacima naglasivši da je to loše.

"Na kapitalne izdatke smo u ovoj godini potrošili svega 540 miliona i to ne menja dramatično stanje našeg deficita, već pokazuje da smo nespremni, da nemamo ideje i projekte i da, kada imamo novca, ne znamo šta s njim da radimo", rekao je Vučić. Neki od tih kapitalnih infrastrukturnih projekata, u koje Vlada Srbije polaže velike nade, jesu pruga Beograd-Budimpešta i projekat "Beograd na vodi", rekao je Vučić.

Na kapitalne izdatke, naime, 2013. odlazilo je dve milijarde i 130 miliona, 2014. milijardu i 615, a ove godine 540 miliona.

"To pokazuje da smo mi nespremni, da mi nemamo ideje, da mi nemamo projekte, i da mi i kad imamo novca, ne znamo šta sa tim novcem da radimo. Mi smo stegli kaiš, pritegli smo državnu kasu, ali ono gde ne treba da štedimo to su naši kapitalni izdaci", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, iako se radi o malim uštedama, to pokazuje da Srbija nema građevinske firme koje su u stanju da sprovode projekte, nema firme koje rade projekte, niti država ima ideju šta treba da radi, kako da ulaže i kako da potroši taj novac.

"To je problem sa kojim se mi suočavamo i koji ćemo morati da rešimo u narednom periodu, jer to je jedini način da izbgnemo negativan rast u ovoj godini", rekao je premijer Srbije.

Vučić je rekao da Srbija ima talentovanu naciju, inteligentne ljude, ali da je privatna inicijativa "dobrim delom" nestala u Srbiji i sav biznis se oslanja na državu.

"U međuvremenu smo negde izgubili taj preduzetnički duh. Biće nam potrebni različiti 'start up' programi, ali ne programi zanovani na političkoj liniji", rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.

"Za nas je važno da pomažemo i pružamo podršku ministarstvima, da ne bismo svi živeli od 15. do 25, od plate do penzije, koliko će nam izaći iz budžeta, a da ne znamo šta da radimo sa novcem", rekao je on.

Premijer Srbije objasnio je da i kada bi sada uspela privatizacija PKB-a, Telekoma, Aerodroma Nikola Tesla i sve ostale, ne bismo znali na šta da potrošimo dobijeni novac, "jer nemamo projekte". "Zato ovoliko žurimo sa velikim projektima kako bismo mogli da genreišemo razvoja. Da nije ta dva-tri projekta na kojima radimo, mi drugih projekata nemamo i to je ogroman problem Srbije o kojem pričamo decenijama i nikako ga ne rešavamo", rekao je Vučić.

Vlahović: Nesporni rezultati vlade

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izavio je da je Vlada Srbije od prošlogodišnjeg foruma postigla neosporne rezultate, kao što je usvajanje nekoliko ključnih zakona, a da će ključno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturiranje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća.

On je otvarajući Kopaonik biznis forum među pozitivnim dometima vlade naveo usvajanje Zakona o radu, Zakona o privatizaciji i stečaju, Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom osiguranju.

"Ohrabruje nas rešenost vlade da paralelno sa fiskalnom konsolidacijom u koju je krenula sprovede i strukturne reforme", istakao je Vlahović.

On je kao doprinos ekonomkom oporavku naveo i sporazum sa MMF koji, kako je rekao, daje čvršće garancije da će se sprovesti ključne reforme, a na drugoj strani aranžman će doprineti povećanju kreditnog rejtinga Srbije, što će podsticati strane investicije.

Sve navedene mere strukturnih reformi neće dati koristi u kratkom roku, ali bez njih nema ni stvaranja jake privrede i zato je potreban konsenzus i privrede i sindikalne i akademske elite, zaključio je Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

521 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: