Na kineskom čudu profitiraju i Srbi

Deonice kompanije “Alibaba” koja se bavi trgovinom preko interneta postale su hit odmah po izlasku na Njujoršku berzu 20. septembra.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2014.

13:19

Default images

Za samo nekoliko dana akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta, a deonicama je trgovalo i stotinak građana iz Srbije.

Deonice kompanije “Alibaba”, koja se bavi trgovinom preko interneta, postale su hit odmah po izlasku na Njujoršku berzu 20. septembra. Za samo nekoliko dana akcije je kupilo više od 100.000 građana iz celog sveta, a deonicama je trgovalo i stotinak građana iz Srbije Oko 40 građana kupovalo je ove deonice i preko nekoliko brokerskih kuća u Srbiji preko kojih se može trgovati deonicama u inostranstvu.

"Za samo nekoliko dana na 10 akcija zaradio sam više od 200 evra. Verovao sam da će deonice "Alibabe" da rastu, a kupio sam ih iz čiste radoznalosti", kaže za “24 sata” J. Radinović, koji je zarađivao trgujući i akcijama “Fejsbuka”, “Gugla” i kompanije “Epl”.

“Alibaba” danas vredi više od “Boinga”, “Fejsbuka”, banke “J P Morgan”. Ova najveća kineska kompanija za elektronsku trgovinu ostvaruje 80 odsto celokupne onlajn prodaje u Kini. Prošle godine je napravila promet od 248 milijardi dolara, dok je broj korisnika porastao za 14 odsto.

Javna ponuda "Alibabinih" akcija bila je najveća u istoriji na Njujorškoj berzi, veća od 20 milijardi dolara. “Viza” je 2008. javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, a “Fejsbuk” 2012. godine 16 milijardi.

Zbog velikog interesovanja za akcije “Alibabe” osnivač kompanije Džek Ma danas je jedan od najbogatijih ljudi u Kini. Džek Ma je u Kini popularan kao rok zvezda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: