Alibaba - svetsko čudo na berzi

U prvom danu trgovanja na Vol Stritu cena akcija Alibaba Grupe skočila je za 38 odsto.

Svet

Izvor: Seebiz.eu

Subota, 20.09.2014.

12:50

Default images

Tržišna vrednosti te kineske kompanija za e-trgovinu postala jedna od najvrjednijih u SAD-u. Nakon jedne od najvećih javnih ponuda akcija u istoriji, u kojoj je prikupljeno 21,8 milijardi dolara, u prvom danu trgovanja na berzi cena akcije Alibabe skočila je sa 68 na 93,89 dolara.

"U 20 godina karijere nisam video da se ijedan događaj čekao s takvim uzbuđenjem. Verujem da je ovaj skok cene održiv jer je Alibaba, za razliku od nekih njenih rivala, profitabilna kompanija", kaže Mark Ot, partner u firmi "J. Streicher & Co".

Nakon skoka cene na gotovo 94 dolara, tržišna vrednost Alibabe je 231,4 milijarde dolara, više nego što vrede američki konkurenti Amazon.com i eBay zajedno.

Alibaba vredi više i od Boeinga, Facebooka, banke JPMorgan.

Javna ponuda akcija Alibabe postala je najveća u istoriji u SAD-u. Visa je 2008. javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, a Facebook 2012. godine 16 milijardi.

Kako postoji i opcija za prodaju dodatnih akcija, što će se znati za nekoliko nedelje, javna ponuda Alibabe mogla bi postati i najveća u istoriji. Na taj bi način, naime, kompanija mogla prikupiti više od 24 milijarde dolara.

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba ostvaruje oko 80 odsto celokupne onlajn prodaje u Kini.

Prošle godine ostvarila je promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14 odsto, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

Poslovanje kompanije brzo raste. Prihodi kompanije porasli su u drugom kvartalu ove godine za 46 odsto na 2,54 milijardi dolara. Pritom je neto dobit gotovo utrostručena, na 1,99 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: