Ko sprečava da cene hrane bude niža

Dobra poljoprivredna sezona u 2013. treba da doprinese stabilizaciji cena u Srbiji i pojeftinjenju nekih osnovnih životnih namirnica.

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

13:47

Default images

Ali na tržištu robe široke potrošnje postoje veliki poremećaji i neuređenost o čemu jasno svedoči ocena Svetskog ekonomskog foruma, ističu sagovornici Tanjuga.

Prema efekasnosti tržišta i antimonopolske zaštite i regulative, Svetski ekonomski forum je Srbiju u 2013. godini svrstao na 142. od 144. analizirane zemlje na globalnoj listi konkurentnosti, rekao je za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević.

"Ukupan nivo cena u odnosu na okruženje je prilično relativan pojam jer postoje brojni proizvodi koji su jeftiniji u Srbiji kao i oni koji su skuplji. Daleko je važnija cinjenica da je rast ukupnih cena robe široke potrošnje značajno veći nego u okruženju", objasnio je Milićević.

Konkurencija u Srbiji nije jaka i u prodavnicma robe široke potrošnje četiri najmoćnija maloprodajna lanca drže 62 odsto tržišta, što je pokazatelj da se nalazimo u zoni čvrstog oligopola, dodao je on.

Milićević je rekao da su od početka godine do kraja maja cene robe široke potrošnje porasle za ukupno dva odsto.

U septembru treba očekivati da cene hleba i peciva idu naniže jer se ovogodišnji rod pšenice melje dva meseca posle žetve, a i šećer i ulje mogu da budu jeftiniji zbog dobrog roda šećerne repe i industrijskog bilja, rekao je za Tanjug stručnjak u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Ne bi trebalo očekivati neku značajnu promenu cena mesa jer se sve manje kupuje zbog niskog standarda, a svi se nadamo i jeftinijem voću i povrću kada na tržištu bude proizvodnja sa njiva, a ne iz plastenika, naveo je on.

"Poljoprivreda u potrošačkim cenama učestvuje sa oko 35 odsto i neće biti podstrekač rasta inflacije. Agrar će doprineti stabilizaciji cena i nižoj stopi inflacije, a ukoliko se ne dogode neki klimatski poremećaji rast poljoprivredne proizvodnje u 2013. trebalo bi da dostigne desetak procenata", mišljenja je Stanković.

Tanjugov sagovornik smatra da trgovinski lanci treba da povedu više računa o maržama, da ne budu tako velike kao i da se više orjentišu na nabavku prehrambenih proizvoda sa tržista Srbije jer bi bio smanjen uvoz, a novac ostao kod domaće poljoprivrede.

Govoreći o kretanju cena hrane u Srbiji i regionu, Stanković je naglasio da je međugodišnji rast (od maja 2012. do maja 2013.) iznosio 12,9 procenata u Srbiji, u Makedoniji 5,3, Crnoj Gori 6,5 odsto, Sloveniji 3,3 i Hrvatskoj 6,5 odsto.

Treba napomenuti da je prošle godine Srbija imala sušu i pad poljoprivredne proizvodnje oko 18 procenata, što se manifestovalo većim uvozom za oko 20 procenata za koliko je smanjen i izvoz, dodao je Stanković.

Tanjugovi sagovornici objašnjavaju da nije moguće dati precizne projekcije kretanja cena jer je, kako ističu, monopolizacija uzrok neefikasnosti mera monetarne politike u suzbijanju cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: