Za rad u Nemačkoj treba znati jezik

Nemačkoj su potrebni visokoobrazovani kadrovi, ali nepoznavanje nemačkog jezika može biti prepreka prilikom zapošljavanja u toj zemlji.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

09:45

Default images

Na ovo je ukazano na Forumu 'Evropa bez granica - mogućnosti razmene Know-How', koji je održan u okviru prvog nemačko-srpskog sajma karijere.

Predstavnik Nemačke agencije za međunarodno posredovanje kadrova (ZAV), Bernard Albert Šatner, istakao je da je za pronalaženje radnog mesta u toj zemlji potrebno znanje nemačkog jezika, ali da izuzetaka u određenim slučajevima ima.

Šatner je naveo da Berlin nastoji da omogući zapošljavanje i ljudima koji nisu iz Evropske unije, a imaju potrebne kvalifikacije, ali i da se, usled ekonomske krize, ta zemlja suočava sa velikim prilivom nekvalifikovanih kadrova iz drugih zemalja unije koji su u potrazi za radnim mestom.

On je naveo da je nezaposlenost u Nemačkoj 7,1 odsto, što je ispod proseka u EU - od 11,1 odsto, i primetio da, i pored velikog broja nezaposlenih, postoji problem deficita određenih kadrova. Na primer, Nemačkoj nedostaju doktori i medicinski radnici, kao i inženjeri u određenim oblastima.

Kako bi smanjila nezaposlenost i odgovorila na demografske promene, Nemačka pored ostalog, radi na smanjenju broja osoba koje napuštaju školovanje i ostaju bez kvalifikacija, kao i na povećanju učešća starijih od 55 godina i žena među zaposlenima.

Prvi nemačko-srpski sajam karijere održava se u Jugoslovenskoj kinoteci, i na njemu su prisutne firme kao što su Mercedes Benc, Boš, Falke, Panasonik, Milbauer, Simens, Proleter iz Ivanjice, Sitel, Viktorija grupa, Geze, Trenkvalder, Centar stranih jezika "Neven", ali i Gete institut, Nemačka razvojna agencija, Fondacija "Hajnrih Bel" i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: