Kroacija erlajns: Sindikat odustao

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Kroacije erlajns štrajkuju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.05.2013.

09:25

Default images

Istovremeno sindikat aerodromskog osoblja, koji je trebalo da se priključi štrajku oko 11 sati, odustao i odlučio da pristupi novom kolektivnom ugovoru.

Uprava Kroacije erlajns i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenih u vazduhoplovstvu potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obavezuje da će prihvatiti novi kolektivni ugovor, dodatnim odredbama koje se tiču zaposlenih u administraciji i operativi.

Dodatnim odredbama broj aerodromskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s prvobitno predviđenih 27, na 17 odsto, odnosno na 80-tak od ukupno 480 radnika, rekao je Hini predsednik sindikata Tomislav Rajković.

Takođe je dogovoreno da će se njihove plate smanjiti za trećinu od iznosa naknade za lojalnost, a nakon toga neće biti dodatnih smanjenja. Postignuta je i saglasnost oko otpremnina koje će iznositi jednu bruto platu po godini rada u kompaniji, a najviše 120.000 kuna neto.

SHSZUZ je najveći sindikat u Kroaciji erlajns, te četvrti od ukupno šest sindikata koji deluju u nacionalnom avio-prevozniku s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog kolektivnog ugovora, čime je osvaren dogovor s ukupno dve trećine zaposlenih u kompaniji.

Piloti i stjuardese, međutim, i dalje ne žele da potpišu novi kolektivni ugovor i inšistiraju na zadržavanju prava iz ugovora koji je istakao krajem aprila.
"Nismo protiv odricanja i restrukturiranja kompanije, ali ne možemo pristati da se gotovo sve uštede ostvaruju na naš račun", izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja, Ivana Lojo.

Po podacima koje je CA objavila na sajtu, zbog štrajka su otkazana 24 domaća i međunarodna leta planirana za danas, za pet letova je izmenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena iznajmljenim avionima drugih kompanija.

Za današnje letove prijavljeno je ukupno 4.600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osetiti njih oko 900, odnosno petina svih predviđenih putnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: