Britanija: Strah od Bugara i Rumuna

Stanovnici Bugarske i Rumunije stećiće pravo da žive i rade u Britaniji od sledeće godine.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

14:54

Default images

To im omogućava “sloboda kretanja” jedno od pravila Evropske Unije, a s obzirom da su Rumunija i Bugarska članice od 2007. godine, Britanija će morati svoje granice da otvori za građane još dve nove članice.

"Smanjiti broj doseljenika“ postala je mantra britanske vlade. Stoga nije nikog iznenadilo kad su mediji izvestili o planovima vlade da smanje popularnost Velike Britanije u zemljama kao što su Rumunija i Bugarska kampanjom "Nije Britanija baš tako sjajna“.

Ali Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da se radi na smanjenju broja doseljenika.

Od 2001. u Britaniji je broj stranaca koji imaju stalnu dozvolu boravka porastao za 66 posto. To je skoro tri miliona novih doseljenika. Kad se EU poslednji put širila 2004, laburistička vlada je računala da će u Britaniju doći tek nekoliko hiljada Poljaka.

Došlo ih je mnogo više. Endrju Grin, predsednik organizacije koja u Britaniji prati doseljenike i izražava zabrinutost "zbog trenutnog obima doseljavanja u Veliku Britaniju“.

Njegova organizacija veruje da bi "migracije iz Rumunije i Bugarske sasvim lako moglo dostići prosek od 50.000 ljudi godišnje, što bi za pet godina iznosilo 250.000“.

Iznerviran ministar

Ministar planiranja Velike Britanije "iznerviran" je novim talasom imigranata iz Bugarske i Rumunije. Ministar Nik Bouls već razmišlja o merama za sprečavanje novih dolazaka iz bivših komunističkih zemalja.

Bouls je rekao d je "iznerviran" invazijom Bugara i Rumuna na njegovu zemlju, jer osim posla dobijaju i pravo građanstva i stanove.

Osam hiljada Bugara i Rumuna otišlo je da radi u Velikoj Britaniji od kako su ove dve zemlje postale članice Evropske Unije.

Prema podacima britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u istom periodu je u potragu za poslom u Veliku Britaniju došlo 49.000 građana istočnoevropskih zemalja. Nakon ulaska istočnoevropskih zemalja u Evropsku Uniju 1. januara 2004. godine, 630.000 imigranata, uglavnom iz Poljske, stiglo je u Veliku Britaniju.

Britanska Vlada je uvela posebne mere da bi sprečila toliki upliv imigranata iz Bugarske i Rumunije, ali uprkos pomenutim merama dolazak Rumuna i Bugara nije ograničen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: