Dinkić i Dačić prvi videli XL fiću

Kompanija Fijat automobili Srbija počeće u maju serijsku proizvodnju modela 500XL sa sedam sedišta, najavlio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2013.

14:41

Default images

Prema njegovim rečima, prodaja novog modela trebalo bi da krene na leto.

Ministar Dinkić i premijer Ivica Dačić obišli su danas fabriku u Kragujevcu gde im je premijerno prikazan model 500XL sa sedam sedišta. Zbog činjenice da je reč o industrijskoj tajni - taj model za sada neće biti prikazan javnosti.

Dinkić je rekao i da će Fijat u Kragujevcu zaposliti još nekoliko stotina novih radnika.

On je naveo i da se razmišlja o tome da se model 500L, koji je sada skup za sprsko tržiste, ponudi kupcima u našoj zemlji po specijalnim popustima.

Dinkić je napomenuo i da će ove godine jedna petina srpskog izvoza ići iz Fijatove fabrike u Kragujevcu, i da je ta kompanija ispunila sve obaveze.

Premijer Dačić podsetio je da je fabrika automobila Fijat u Kragujevcu najveći izvoznik iz Srbije i najavio da će u aprilu, tokom posete Rusiji, razgovarati o mogućnostima da se Fijatovi automobili na tom tržištu prodaju bez carine.

"Rusija to nikome nije dozvolila. U aprilu idem u Rusku Federaciju i razgovaraćemo i o tim pitanjima, pored pitanja strateškog partnerstva", rekao je Dačić.
Ferara, DAèiæ i Dinkiæ u obilasku fabrike u Kragujevcu (Tanjug)
"To ne smemo ispustiti. Fijat je sada došao do faze ne da se postavlja pitanje da li će proizvoditi, već da li će prodati. Želim im uspešnu prodaju Fijatovih automobila", rekao je Dačić. Ukazujući da je Srbija vlasnik jedne trećine fabrike, premijer je naglasio da je uspeh Fijata uspeh Srbije.

Generalni direktor kompanije Fijat autobomobili Srbija Antonio Ćezare Ferara izjavio je da je Fijat u tu fabriku uložio milijardu evra, da će u drugoj polovini godine automobil 500L da se izvozi i na američko tržište, kao i da će proizvodnja biti proširena na model 500XL sa sedam sedišta.

"Trenutno se u fabrici proizvodi punim kapacitetom", rekao je Ferara. On je dodao da 500XL sa sedam sedišta ima dizel motor 1,6 i radi na metan.

"U rekonstrukciju proizvodnih pogona uloženo je 850 miliona evra, a u najmoderniju opremu još oko 150", rekao je Ferara i podsetio da je do kraja prošle godine u fabrici proizvedeno ukupno 30.000 standardnih automobila 500L.

Naglašavajući da se 99 odsto ukupne proizvodnje izvozi, Ferara je rekao da se u ovoj godini planira proizvodnja od 110 do 180 hiljada automobila.

Koliko će tačno biti proizvedeno zavisi od zahteva tržišta.

500L se već izvozi na sto tržišta u svetu

Serijska proizvodnja novog Fijatovog modela 500L u Kragujevcu počela je 4. jula 2012. godine.

Novi 500L se plasira na više od 100 tržišta u svetu uključujući i SAD, kao i region Azije i Pacifika.

Izvoz modela 500L, koji se proizvodi samo u našoj zemlji, počeo je u avgustu 2012. godine.

Proizvodnja novog modela 500L u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku "Zastava automobili", potpisanog u jesen 2008.

Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Generalni direktor Grupe Fijat-Krajsler Serđo Markione krajem prošle godine je najavio da će u 2013. godini kompanija isporučiti na razna tržišta oko 160.000 automobila Fijat 500 L, što je, inače, deset odsto godišnjeg plasmana automobila B klase na evropskom tržištu.

Tim planom obuhvaćena je i proizvodnja novog modela automobila, koji će imati sedam sedišta. To vozilo će nositi oznaku Fijat 500 XL, a namenjen je kupcima na američkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: