Promene u budžetima samouprava

Kako će se praviti budžeti na nivou lokalne samouprave i kakve promene nalaže Zakon o budžetskom sistemu?

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

15:30

Default images

To su neka od pitanja razmatrana na konferenciji „Programsko budžetiranje – veza između procesa strateškog planiranja i budžetiranja“ na nivou lokalne samouprave. Konferencija je održana u Sava centru i deo je Programa podrške opštinama IPA 2007 "Dobra uprava, planiranje i pružanje usluga" koj finasijra Evropska unija.

Glavna prednost programskog budžeta je da opisuje zbog čega je nešto urađeno i šta je postignuto od strane nosilaca vlasti i od strane korisnika budžeta – ovim se uvode principi strateškog upravljanja u javnom sektoru, odgovornost za sprovođenje programa i, samim tim, unapređuje se proces potrošnje budžetskih sredstava.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu lokalne samouprave u Srbiji, su dužne da od 2015. godine počnu sa novom praksom u izradi i izvršenju lokalnih budžeta – programskim budžetom.

Na konferenciji je predstavljen model za programsko budžetiranje čiji su elementi korišćeni tokom rada sa 16 opština i gradova, kao i rezultati samih opština u uključivanju programskog dela odluke o budžetu. Učesnicima konferencije biće predstavljen i praktičan priručnik za integraciju strateškog planiranja u procesu budžetiranja jedinica lokalnih samouprava.

Na skupu su se čuli i stavovi Ministarstva finansija i privrede svoj stav o uvođenju programskog budžetirana kao i stav Državne revizorske institucije Republike Srbije kada je u pitanju programsko budžetiranje, ali i iskustva susednih zemalja u uvođenju ovog novog načina budžetiranja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: