Francuska u recesiji za dve godine?

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon oštro je kritikovao izjave francuskog predsednika Fransoa Olanda, ocenivši da će Francuska za dve godine biti u recesiji

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

14:12

Default images

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti dodatno će se povećati.

"Za dve godine, nezaposlenost će porasti, i zemlja će biti u recesiji", rekao je bivši francuski premijer,član Unije narodnog jedinstva.

Fijon je jučerašnje izjave predsedniks Olanda tokom nastupa na prvom programu francuske televizije ocenio kao "apsolutno neprimerene trenutnoj situaciji".

"Smanjenje nezaposlenosti do kraja sledeće godine je sasvim nemoguće. Ne postoji nikakva šansa da se stopa nezaposlenosti smanji ukoliko je privredni rast manji od 1,5 do dva odsto", dodao je.

"Oland je odavao utisak predsednika koji se nalazi u pomalo bezizlaznoj situaciji. Pričao je preterano o rokovima, metodama, merama kako bi u suštini prikrio način na koji je izabran", prokomentarisao je bivši premijer.

Fijon, naime, smatra da je Oland izabran obmanjujući Francuze da "kriza zapravo ne postoji, već da je Sarkozi problem, i da će sve krenuti na bolje kada se promeni predsednik``.

"Promenu je trebalo već sada da izvrši, a ne za dve godine kako obećava i ne na način koji najavljuje jer će to samo dovesti do još veće nezaposlenosti i još dubljih problema", ocenio je on.

Da bi se smanjila nezaposlenost, potreban je privredni rast, a kako preduzeća da povećaju produktivnost kada im se nameću dodatni nameti i povećavaju poreske obaveze, prokomentarisao je bivši predsednik francuske vlade.

"Oland nije ništa unapredio. On nije najavio nijednu strukturalnu reformu. Problem francuske ekonomije nije samo smanjenje dugova, već i povećanje konkurentnosti preduzeća", zaključio je Fijon u svom intervjuu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: