Bugarski zvaničnici vratili bonuse

Zvaničnici bugarske vlade, kojima su pretili otkazi ako ne vrate bonuse koje su primili od 2009, vratili su do danas više od 313.000 evra.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

19:30

Default images

Zvaničnici su imali rok do danas da vrate bonuse.

"U skladu sa našom dužnošću, ministri, zamenici ministara, šefovi političkih kabineta, guverneri i njihovi zamenici vratili su do danas preko 603.000 leva koje su dobili tokom 2009, 2010. i 2011", kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

"Svi koji su vratili novac zadržali su posao", naveo je premijer, dodajući da je jedan šef političkog kabineta dobio otkaz.

Borisov je prošle srede primorao svoj kabinet da vrati novac nakon glasnih kritika građana zbog otkrića da su šefovi dveju državnih agencija sebi prošle godine dodelili petocifrene bonuse.

"Ovo je možda prvi put u istoriji da su zvaničnici vratili novac koji su legalno dobili", naveo je Borisov. On je svoj "prilično ponižavajući potez" branio kao neophodan da bi se ostvarila budžetska štednja u vreme globalne krize, kao i da bi se "povratilo osećanje pravednosti".

Kada je 2009. došao na vlast, Borisov je zamrznuo plate u javnom sektoru i zabranio članovima svog kabineta da primaju novac za rad u upravnim i nadzornim odborima državnih kompanija.

Premijer je iskoristio priliku da pozove sve članove bivše socijalističke vlade da takođe vrate bonuse koje su primili između 2005. i 2009, a koji, prema Borisovu, iznose oko 15-16 miliona leva (osam miliona evra).

Sav novac biće upotrebljen za pomoć deci kojoj su neophodne skupe operacije u inostranstvu, dodao je Borisov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: