Srbija bi mogla i da otkupi USS

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić je za B92 potvrdio da je jedna od opcija da država kupi železaru u Smederevu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.01.2012.

18:31

Default images

Državno preuzimanje smederevske železare Ju-Es Stil Srbija nije ni jedino ni najbolje rešenje, ocenili su ekonomski analitičari.

Nikezić, koji je predsednik vladine Radne grupe za smederevsku železaru, najavio je da će na sastanku sa menadžmentom Ju-Es-Stila biti razmotreno više opcija za spasavanje te kompanije od prekida proizvodnje i zatvaranja.

Objašnjavajući stav Vlade da u krajnjem slučaju razmatra opciju kupovine železare, Nikezić je naglasio da, ukoliko se to i desi, Vlada Srbije ne namerava da s njom dugoročno upravlja, već da joj kasnije pronađe strateškog partnera. Nikezić je rekao da bi kupovina železare mogla da se obavi iz sredstava za podršku privrede i naglasio da Vlada Srbije nije tu da spasava pojedina preduzeća od propadanja, već da dugoročno podrži poslovanje celokupne srpske privrede.

Radi se o kompaniji koja je strateški vezana za veliki broj dobavljača i kupaca u zemlji i na taj način se multiplikuje efekat značaja železare za privredu Srbije, zbog čega je Vlada Srbije zainteresovana da se nastavi proizvodni ciklus smederevskog giganta, objasnio je Nikezić.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Vidosava Džagić se saglasila da bi kupovina smederevske železare bilo jedno od alternativnih rešenja, jer bi se time zaštilitilo srpsko tržište od uvoza metalnih proizvoda po damping cenama i od nelojalne konkurencije.

Džagićeva je podsetila i da se proizvodi Ju-Es-Stil Srbija ugrađuju u brojne infrastrukturne projekte i strateški važne objekte u zemlji, zbog čega je važno da ta kompanija opstane.

Država prebrzo reagovala najavom preuzimanja

Ekonomista Boško Mijatović kaže da je država pogrešila kad je ishitreno reagovala na probleme u poslovanju smederevske kompanije. "Time što se odmah javila i rekla da je spremna da uloži u železaru, država je samo poboljšala pregovaračku poziciju Ju-Es Stila", kazao je Mijatović.
Prema njegovim procenama, bolje bi bilo da se država "nije mešala" i ostavila američku kompaniju da nađe kupca među ranije zainteresovanim kineskim ili indijskim kompanijama. "Za državu bi eventualno bilo bolje da železara ode u stečaj i da se reši dugova, a da je zatim Srbija preuzme", dodao je Mijatović. U protivnom, kako je rekao, postoji rizik da američka kompanija u pregovorima sa srpskim vlastima ostvari relativno visoku cenu, a da dugove od 150 miliona evra ostavi takođe Srbiji.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić kazao je da država, ako već odluči da pregovara o kupovini, treba da preuzme smederevsku kompaniju u slučaju da "napravi dobar dogovor" o preuzimanju. "Ako zaradi na tome, dobro je da preuzme", naveo je on.

Iako u nedavno usvojenoj uredbi o pravilima za dodelu državne pomoći stoji da se državna pomoć za sanaciju i restrukturiranje ne može dodeliti privrednom subjektu u sektoru čelika, u Komisiji za kontrolu državne pomoći naveli su da proizvodna delatnost nije jedini kriterijum za dodelu državne pomoći.

U Komisiji nisu želeli unapred da ocenjuju da li zakon dozvoljava da se Ju-Es Stilu dodeli pomoć dok se ne dobiju svi podaci o kompaniji. Za Komisiju je takođe važno na osnovu kog instrumenta će se dodeliti pomoć, da li kao pomoć za stimulisanje izvoza ili nešto drugo.

Spomenuta Uredba propisuje da država može da dodeli pomoć za restrukturiranje preduzeću koje je deo veće grupacije samo ako su teškoće njegove, ako grupacija ne može da se izbori sa problemima preduzeća u Srbiji i ako teškoće nisu posledica arbitrarne raspodele troškova unutar grupacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: