Kragujevac daje 15.000 € po radniku

Investitorima koji se odluče da ulažu u Kragujevac i grade neki od strateških objekata naknada za zakup građevinskog zemljišta biće umanjena i do 50 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

11:46

Default images

Dodatne povlastice mogu da očekuju i investitori koji otvaraju pogone i zapošljavaju više od pet radnika, kao i strane kompanije koje na teritoriji grada otvaraju poslovno sedište za celu Srbiju.

Ulagačima čiji će pogoni imati više od pet zaposlenih naknada za zakup građevinskog zemljišta biće umanjena od 2.000 do 15.000 evra po radniku. Ukoliko pogon ima više zaposlenih, i subvencija predviđena po jednom radniku biće veća. „Povlastice su predviđene za sve investitore koji planiraju izgradnju objekata od strateškog značaja za dalji razvoj Kragujevca, i tu spadaju gradnja hotela sa najmanje četiri zvezdice i minimalnom bruto površinom od 5.000 kvadrata, studentski kampusi, kamionski terminali, carinska skladišta i javna skladišta od najmanje dva hektara, akva parkovi, otvoreni i zatvoreni bazeni, zabavni parkovi, javne garaže i poslovni kompleks „Čika Dača“ sa minimalnom bruto površinom objekta od 5.000 kvadrata“, kaže Dejan Nešić iz Preduzeća za izgradnju grada.

Prema njegovim rečima, već na narednoj sednici Skupštine grada zakazanoj 16. septembra odbornici će odlučivati o predlogu za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređenje građevinskog zemljišta, kojom se takođe predviđaju povlastice za investitore pri zapošljavanju novih radnika.

Donja granica je spuštena na najmanje pet zaposlenih i zavisno od broja novih radnika, naknada za zakup građevinskog zemljišta se umanjuje od 2.000 do čak 15.000 evra po jednom zaposlenom.

Strane kompanije koje grade poslovno sedište za teritoriju cele Srbije, kao što je „Fijat automobili Srbija“, imaju pravo na umanjenje zakupa, odnosno zaštićenu cenu od 10.000 evra po jednom hektaru, ali pod uslovom da imaju više od 20 zaposlenih.

Investitor koji zaposli 60 odsto od ugovorom utvrđenog broja radnika gubi pravo na umanjenje zakupnine. Povlastice su, međutim, predviđene i za investitore koji grade sportsko-rekreativni ili poslovni kompleks koji zadovoljava standarde za održavanje međunarodnih sportskih takmničenja i profesionalnu edukaciju i školovanje mladih sportista i investiraju najmanje 1,5 milion evra. U cilju privlačenja investitora koji ulažu u nove tehnologije povlastice za zakup zemljišta dobiće i investitori čiji je poslovni prostor namenjen za IT rešenja, i proizvode softverskog inženjeringa, kao i kompanije koje izvoze više od 50 odsto proizvodnje.

„Pravo na umanjenje izlicitiranog iznosa zakupnine za zemljište na 99 godina imaće i investitori koji ulažu u proizvodnju prehrambenih proizvoda, pića i duvana, tekstila i tekstilnih proizvoda, proizvoda od kože, nameštaja, papira i kartona, farmaceutskih proizvoda, hemikalija i biljnih preparata, mašina, električnih i optičkih uređaja. Najniži iznos zakupnine po jednom aru ne može biti manji od 100 evra bez obzira na zonu u kojoj se zemljište nalazi“, kaže Nešić.

Grad ima već pripremljene lokacije za zakup u Staroj radničkoj koloniji, Petrovcu, Velikom parku, jezeru Bubanj, Deninom brdu, Sunčanom bregu, petlji Zvezda i one su namenjene za stanogradnju, gradnju poslovnih objekata, hotela i sportsko rekreativnih centara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: