Država potrošila sva poskupljenja

Inflacija u Srbiji u prva tri meseca ove godine biće po svemu sudeći 5,5 odsto, što je iznad očekivanja Narodne banke Srbije, kaže guverner Dejan Šoškić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

11:56

Default images

Šoškić je, međutim, izjavio da se u drugoj polovini godine očekuje njen pad i to najkasnije od juna, a da se još neko vreme očekuje da će kretanje cena biti na uzlaznoj putanji.

"NBS ni na koji način ne odstupa od cilja i težiće da se inflacija približi inflacionom cilju (4,5 plus minus 1,5 odsto) do kraja godine. Da li će se to ostvariti koji mesec ranije ili kasnije, može se reći da nije toliko važno, koliko je važno da se obezbedi niska stopa inflacije koja je u skladu sa ciljanom projekcijom", rekao je guverner.

Šoškić je ukazao da je rast cena pod kontrolom države od januara do marta bio 4,7 odsto, a kada se uračuna i poskupljenje struje 7,5 odsto, što znači da je država već potrošila planirani rast regulisanih cena za čitavu godinu od sedam odsto.

On je naglasio da je rast cena hrane i dalje najznačajnija komponenta u inflaciji i to je, prema njegovim rečima, zabrinjavajuće jer je Srbija tradicionalno zemlja koja proizvodi više hrane nego što je potrebno za potrošnju stanovništva.

Šoškić je istakao da je neophodno da nadležni državni organi sprovedu odgovarajuće mere i donesu sistemska rešenja koja će u narednom periodu obezbediti veći stepen stabilnosti cena hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: